­ SİVAS KALESİ (TOPRAKTEPE) | Kültür Portalı

SİVAS KALESİ (TOPRAKTEPE) - Sivas

Adı SİVAS KALESİ (TOPRAKTEPE)
Harita No 19 N-1 19 L-2
Adres MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sivas Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Merkez İlçe'de, şehir merkezinde ve 39°44.760' K 37°00.935' D coğrafi konumda yer alan, Roma ve Ortaçağ'da kale olarak kullanılan büyük bir tepe yerleşmesidir. Doğal kayalık tepe, güneydoğu, kuzeybatı yönünde uzanmaktadır. K. Bittel tarafından antik "Sebastia" kentine aday olarak gösterilmiştir (Bittel 1934, s.350, no.143). Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından 1946 yılında kazı çalışmaları yapılmış sonuçlar bir makale ile yayınlanmıştır (bkz. yayın dizini). Tepenin üzerine asfalt bir yolla çıkılmaktadır. Üzerinde modern park, düğün salonu ve çay bahçeleri bulunmaktadır. Dik olan kuzey ve batı yamaçları ağaçlandırılmıştır. Kuzeydoğu eteklerinde yoğun bir yapılaşma görülmektedir. Yerleşme, M.Ö. 2. Bin, Helenistik, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim görmüştür.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Merkez İlçe'de, şehir merkezinde ve 39°44.760' K 37°00.935' D coğrafi konumda yer alan, Roma ve Ortaçağ'da kale olarak kullanılan büyük bir tepe yerleşmesidir. Doğal kayalık tepe, güneydoğu, kuzeybatı yönünde uzanmaktadır. K. Bittel tarafından antik "Sebastia" kentine aday olarak gösterilmiştir (Bittel 1934, s.350, no.143). Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından 1946 yılında kazı çalışmaları yapılmış sonuçlar bir makale ile yayınlanmıştır (bkz. yayın dizini). Tepenin üzerine asfalt bir yolla çıkılmaktadır. Üzerinde modern park, düğün salonu ve çay bahçeleri bulunmaktadır. Dik olan kuzey ve batı yamaçları ağaçlandırılmıştır. Kuzeydoğu eteklerinde yoğun bir yapılaşma görülmektedir. Yerleşme, M.Ö. 2. Bin, Helenistik, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yerleşim görmüştür.
Tescil Kararı 28.02.1992-1765
Yayın Dizini - Bittel, K., "Neue Funde Vorklassischer Zeit aus Kleinasien", Archäologischer Anzeiger 49: 349-364,