­ SUNGURİYE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Sunguriye Türbesi - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Türbe
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Niksar ilçesi, Cami-i Kebir Mahallesi Halil Efendi Sokağı’nda bir evin avlusu içinde kalmış olan bu türbenin kime ait olduğu ve kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Türbenin Danişmendli beylerinden İsmail Bey'in oğlu Sungur Bey’e ait olduğuna dair bir bilgiye rastlanmamıştır. Michael Meinecke kitabında, Danişmend Gazi’nin oğlu İsmail’in burada gömülü olduğuna ilişkin bir halk söylentisinden bahsetmiştir. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ise, İsmail Bey’in oğlu Sungur Bey’in burada gömülü olduğunu belirtmiştir. Halit Çal’a göre türbenin içinde yer alan çinilerin tekniği dikkate alındığında yapı, 12.yy.a değil 13.yy ikinci yarısına tarihlenmelidir. 1939 yılına kadar sağlam olan türbenin üst kısmı depremde hasar görmüş, batı duvarının bir kısmıyla kuzey ve doğu duvarının tamamı belediye tarafından yenilenmiştir. Sungur Bey Zaviyesi’ne bitişik olarak inşa edilmiş türbenin yalnızca mumyalık kısmı günümüze gelebilmiştir. Doğu-batı yönünde eğimli bir arazide kurulmuş türbenin mumyalık kısmının batı cephesi yol zeminindedir. Doğu duvarı ise tamamen toprağa gömülü durumdadır. Mumyalık kare planlı olup basık bir kubbeyle örtülüdür. Batı duvarında küçük bir pencereyle aydınlatılan mumyalık bölümünde, türbe katına çıkışı sağlayan altı basamaklı merdiven bulunmaktadır. İnşa malzemesi olarak duvarlarda moloz taş, mumyalık iç duvarlarında, kubbeye geçiş ve kubbede tuğla kullanılmıştır. Türbe iç mekanının alt kısımlarının çinilerle kaplı olduğu günümüze ulaşabilen izlerden anlaşılmaktadır. Yayınlarda, duvarların alt kısımlarının çini mozaik tekniğinde yıldız ve üçgenler, patlıcan moru ve turkuaz renkte altıgenler ve yıldız kompozisyonları ile kaplı olduğu belirtilmektedir (Uzunçarşılı, 1927; Meinecke, 1976; Çal,1989).
Önerilen Kullanım Türbe