­ SÜLÜM ÇEŞME II | Kültür Portalı

SÜLÜM ÇEŞME II - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Nurcu Mahallesi
Adres Nurcu Mahallesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Kitabe Var, Yapım yazıtı
Vakfiye Var, Yapım yazıtı
Genel Tanım Nurcu Mahallesi, Milli Birlik Caddesi üzerinde 51 ve 61 nolu evlerin ortasında ve cephesine bitişik olarak yapılmıştır. Cephe kesme taş örgülü, üst kısmı profil saçaklıdır. Sivri kemer içinde yer alan ikinci kemerde çeşme yazıtı bulunur. Evin ahşap balkonu, çeşmenin üst örtüsünü oluşturur.
Yapılan Onarımlar Çeşme kullanılırken ahşap tahta perdeliği varken sonradan kaldırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kuzey doğuya yönelik cephe, kesme taş kaplıdır. Üst kısmı çift profil saçaklıdır. Sivri kemer içinde, ikinci bir sınırla belirlenmiş soğan kemer tipinde bir kemer daha bulunur. Dıştaki kemer kaburgası iç ve dış bükey profillerden oluşur. İçteki kemer kaburgası ise iki sıra bordür halinde iç bükey profilli, ortada dış bükey profillidir. Kemer ayaklarını oluşturan iki taraftaki dikdörtgen taşların üzeri sıra olukludur. Kemer ayakları üzerinde yer alan yassı sütun başlığı şeklindeki kısımlar yada kemer yastıkları diyebileceğimiz elemanlarda iç ve dış bükey profillidir. Kemer yastıklarının birleştiren yatay korniş ise dış bükey profillidir. Musluk çeşme nişi içinde altta, taş yerleri ise üstte yanlardadır. Evin ahşap balkonu, çeşmenin üst kısmına gelerek üst örtüyü oluşturur. Ahşap balkonun alt kısmı çeşmenin ahşap sundurması görevini görür. Ön kısmı ahşap süs saçaklıdır. Balkon, ahşap konsollarla ahşap kapı sövelerine bağlanmıştır. Çeşme cephesinin boyu 3,50 m., eni 2,26 m. dir. Niş derinliği 0.18 m. dir. Kemer ayakları içindeki açıklık, yani niş eni 1,38 m.dir. Kemer içinde yer alan ikinci kemer aynasında 0,45 x 0,56 m. lik mermerden Türkçe sülüs 7 satırlık yazıt bulunur. Yazıt Şöyledir: 1- 1324 Maasallah 1322 2- Böyle bir hizmet Hüdânın lutfuna şayan olur. 3- Kim delâlet eylese şayerte-i ihsan olur. 4- Yaptılar Nurcu Mahallesinde ashab-ı hayr 5- Say edüp bu çeşme-i mevheb-i şükran olur. 6- Aşk-ı zemzemle dedim tarihini Vehbi anın 7- İçseler atsân âbından safayı can olur. Yazıtta rumi ve Hicri olmak üzere iki tarih bulunur. Çeşmenin Miladi 1906 ile 1908 yıllarında yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. ÇEVRESEL YAPILANMA ÖNERİSİ; Yürürlükte olan Afyon İl İmar Planına göre anıtın bulunduğu adada bitişik nizamda dört kat üzerinden inşaat ruhsatı verilmektedir. Anıtın bulunduğu saha ticari bölge sahasıdır. Anıtın yanına yada arkasına bitişik nizamda yapılacak yapılanma iki kat (Hali hazır iki kattır) ve Anıta zarar vermemek, şimdiki görünümüne aykırı düşmeyecek biçimde, Müze denetiminde yapılması kanımızca uygundur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GEEAYK A-2314 11.07.1980
Ekler Rapor,Fotoğraf,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1931    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi