­ SULTAN MECİD KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

SULTAN MECİD KÖPRÜSÜ - Edirne

Adres Karaağaç Yolu Üzerinde
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran Sultan Abdülmecid
Genel Tanım Kesme taş ve moloz taş malzemeden 12 açıklıklı bir köprüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Meriç Nehri üzerinde yer alan köprü, Tunca Köprüsü'nün devamına olup Edirne-Karaağaç yolu üzerinde bulunur.Namazgah girişi üzerinde yer alan kitabenin orjinali İstiklal Savaşı sırasında Yunanlıların Trakya'yı işgali sırasında çalınmış daha sonra Mustafa Uğur tarafından 1966'da eski örneğine göre yeniden yazılmıştır. Bu kitabeden anlaşıldığına göre köprü 1842 yılında Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Meriç Nehri üzerinde kesme taş ve mermer malzemeden yapılmış olan köprü 222 m. uzunluğunda ve 7.10 m. genişliğinde, 12 gözlüdür. Namazgah kısmı ve bunun karşısında bulunan balkon bölümü, sel yaranların başlangıç seviyesinden itibaren tamamen mermer malzeme ile, köprünün diğer bölümü ise kesme taş malzemeyle yapılmıştır. Kemer açıklıkları yuvarlak biçimlidir.Kemer ayaklarına kaynak tarafında üçgen planlı olup piramit biçiminde sonlanan, mansap tarafında ise yarım ondörtgen diye tanımladığımız yedi kenarı olan ve külah biçiminde sonlanan sel yaranlar yerleştirilmiştir.Sel yaranların üzerine ise basık kemer biçiminde tahliye kemerleri açılmıştır.Köprünün ortasında bir namazgah ve bunun hemen karşısına bir balkon yerleştirilmiştir. Her ikisi de sel yaranların başlangıç seviyesinden itibaren tamamen mermer malzemeyle yapılmıştır.Namazgah köprünün mansap tarafında, balkon tarafındadır.Namazgah 3.81 x 2.57 m. ölçülerindedir. Giriş kısmında ikişerli düzenlenmiş dört ayak ile kıble yönünde aynı ölçülerde üç ayak tarafından taşınan tonozla örtülmüştür.Girişi düz lentolu olup diğer ayaklar birbirine yuvarlak kemerle bağlanmıştır. Girişin üzerinde dikdörtgen biçiminde düzenlenmiş ve orjinaline uygun olarak tasarlanmış kitabesi bulunur. Doğu ve batısında üç basamak halinde düzenlenmiş merdivenleri bulunur. Tonozun yüzeyleri manzara tasvirleriyle bezenmiştir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1218    Eklenme Tarihi : 12 Ocak 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Ocak 2018 Perşembe