­ SULTAN II. BÂYEZİD KÜLLİYESİNDEKİ | Kültür Portalı

Sultan II. Bâyezid Külliyesindeki - Amasya

Yaptıran II. Bâyezid
Yapan Şemsettin Ahmet
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Cami eksen olmak üzere medrese, imaret, türbe, muvakkithane ve şadırvan müteşekkil bir külliyedir
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Çeşitli yıllarda meydana gelen depremlerden dolayı hayli hasar görmüş olan külliye en son 1939 Erzincan Depreminde hasar görmüş ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce 1954-1971 yılları arasında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı II. Bâyezid külliyesi, cami eksen olmak üzere medrese, imaret, türbe, muvakkithane ve şadırvan müteşekkil bir yapılar grubunu içermektedir. Tamamen düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiş olan külliye Amasya’daki anıtsal eserlerdendir. Bütün külliyeyi büyük avlu duvarı çevrelemekte ve bu duvar üzerinde bir kapı bulunmaktadır. Külliyenin doğu avlu içinde batı ucunda U planda medrese doğu ucunda ise imaret ve tabhane bulunmakta iken imaret ve tabhanenin büyük bir kısmı deprem ve yangınla yıkılmış ve sonradan onarılmıştır. Medrese sağlam olarak günümüze kadar gelmiş olup, bugün kütüphane olarak kullanılmaktadır. Külliyeyi oluşturan yapıların en önemlisi olan camii beş bölmeli bir son cemaat yeri ile köşelerde iki minare ve iki kubbenin örttüğü bir mekandan ibarettir. Küçük kubbeli yan bölmelerde orta mekana açılmaktadır. Bölmeler tam kare planda olmadıklarından kubbeler hafifçe ovaldir.
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler Ve Eski Eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 1972 - Amasya