­ SULTAN HAMAMI | Kültür Portalı

SULTAN HAMAMI - Manisa

Yaptıran AYŞE HAFSA SULTAN
Yapan SER MİMAR ACEM ALİ
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Hafsa Sultan Külliyesi İçinde yer alan çifte hamam 1539 yılında, yapımı devam ederken ölen Hafsa Sultan adına oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilmiştir. Hafsa Sultan Külliyesi' ne ait çifte hamam, cami ve medresenin kuzeyinde yer alır. Kuzey cephesi Başaran Sokak' a açılır. Çifte hamamın doğusunda erkekler, batısında ise kadınlar bölümü yer alır.
Yapılan Onarımlar 1963-1972 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarıldı.
Ayrıntılı Tanımı Çifte hamamın doğusunda bulunan erkekler kısmının kapısı güneydedir. Giriş kapısının üzerindeki yapılış kitabesinden, 1539 yılında inşa edildiği anlaşılmaktadır. Yapının içinde, soyunma yerinde kubbeye geçiş stalâktitlerle sağlanmıştır. Kubbenin ortasında aydınlanma feneri yer alır. Kubbe kasnağında ayrıca yedi aydınlanma penceresi daha vardır. Ilıklık ve soğukluk bölümünü yan yana iki kubbe örter. Kadınlar bölümünün kuzeyde bulunan giriş kapısının üzerinde kitabe yoktur. Kadınlar bölümü, erkekler bölümüyle aynı özellikleri taşımaktadır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348