­ SÜLEYMANPAŞA HAMAMI( DERE HAMAMI) | Kültür Portalı

Süleymanpaşa Hamamı( Dere Hamamı) - Kocaeli

Yaptıran Süleyman Paşa
Yapım Tarihi 14.yy
Kitabe Yoktur
Vakfiye Yoktur
Genel Tanım Çifte hamam özelliği gösteren Erken Osmanlı Dönemi'ne ait İzmit'te en erken tarihli ayakta kalan Osmanlı yapısıdır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Süleyman Paşa, Yukarı Pazar, Dere Hamamı olarak değişik isimlerle bilinmektedir. Orhan Gazi zamanında Süleyman Paşa Tarafından Yaptırılmıştır.Çifte Hamam özelliğine sahip hamam, soğukluk ılıklık ve sıçaklık kısımlarından meydana gelmiştir. Camekan kısmı tamamen ortadan kaldırılmıştır. Ön kısmında üzeri çifte yüksek kubbe ile örtülübir soğukluk kısmı, bunun arkasında birbirine kapı ile geçilen alçak kubbe örtülü iki havlet kısmından ibarettir. Her bölme üç kubbelidir. Bunların kuzey tarafından külhan ve su deposu vardır.Hamama ait röleve ve restarasyon projeleri hazırlatılmış olup,onarımı gerçekleştirilecektir.
Tescil Kararı T.K.V.Y.K.nun 03.07.1987 tarih ve 3448 sayılı kararı