­ SÜLEYMANİYE CAMİ | Kültür Portalı

SÜLEYMANİYE CAMİ - Edirne

Yaptıran Süleyman Paşa
Yapım Tarihi 1493(?)
Genel Tanım Tek kubbeli kâgir cami son cemaat yerine sahiptir.
Yapılan Onarımlar 1953 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Düz bir arazi üzerine inşa edilmiş olan cami, duvarlarla çevrili bir avlu içinde yer almaktadır. Dikdörtgen planlı yapı düzgün kesme taşla inşa edilmiş olmakla birlikte bazı bölümlerinde tuğla örgü görülmektedir. Caminin cepheleri; beden duvarı, tromp katı ve kasnak katı olmak üzere silme üç ayrılmıştır. Onaltıgen kasnakta, yuvarlak kemerli sekiz pencere vardır. Kıble cephesinin alt sırasında üç, üst sırasında iki, tromp katında bir pencere açılmıştır. Güneybatı cephesinin alt sırasında üç, üst sırasında iki tromp katında bir pencere açılmıştır. Aynı uygulama kuzeydoğu cephesinde de görülmekle birlikte cephenin kuzey ucundaki alt pencere kapı olarak düzenlenmiştir. Sivri kemer içine alınmış mermer söveli ve basık kemerlidir. Mermer söveli ve lokmalı demir parmaklıklı alt pencereler sivri kemerli alınlığa sahiptir. Diğer pencereler revzenli ve sivri kemerlidir. Caminin kuzey köşesinde minare yer almaktadır. Beş kenarlı kaidenin cepheleri silmelerle oluşturulan sivri kemerli nişlerle hareketlendirilmiştir. Kemer koltukları kırmızı taşlarla renklendirilmiştir. Minare kapısı sivri kemerli bir açıklıktan sağlanır. Pabuç kısmı prizmatik üçgenlerle daralmaktadır. Minarenin gövdesi yıkılmıştır. Caminin son cemaat yeri günümüze ulaşmamıştır. Üç gözlü son cemaat yerini sivri kemerlere oturan üç kubbe örtmekteydi. Cephenin iki yanında birer alt pencere bulunmaktadır. Bu pencerelerin alınlıklarında diğerlerinden farklı olarak renkli taş örgülü sivri kemer kullanılmıştır. Cepheden dışa taşkın taç kapı kesme taşla yapılmıştır. Silmelerle çerçevelenen mukarnas yaşmaklı kapı nişinde birbirine bakan, yine mukarnas yaşmaklı küçük nişler vardır. Kapı aralığı mermer söveli ve makaralı basık kemerlidir. Kare planlı harimde kubbeye istiridye biçimli tromplarla geçilmektedir. Yarım daire kesitli mihrap, istiridye kabuğu biçiminde bir kavsaraya sahiptir. Harimin kuzeyindeki ahşap kadınlar mahfili özgün değildir. Mihrabın sağında mermerden sade bir minber vardır. Mihrabın solunda raf olarak kullanılan küçük bir niş ter almaktadır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.’nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6197    Eklenme Tarihi : 04 Ekim 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2017 Çarşamba