­ SÜLEYMAN PAŞA HAMAMI | Kültür Portalı

Süleyman paşa Hamamı - Bilecik

Adı Süleyman paşa Hamamı
Harita No Yok
Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mahallesi, Aşağı Çarşı Mevkii,
Adres Cumhuriyet Mahallesi, Aşağı Çarşı Mevkii,
Vakfiye
Genel Tanım Eski Bilecik Yerleşiminin kuzey tarafında dere yatağında yapılmıştır. Hamamın bazı kısımları günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir. Sıcaklık bölümlerinden iki halvet hücresinin kubbesi ile hamamın soyunmalık kısmı günümüze ulaşamamıştır. Yapının ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet C
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Müze Müdürlüğü denetiminde kazı çalışmaları 14.07.2009– 21.08.2009 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Eski Bilecik Yerleşiminin kuzey tarafında dere yatağında yapılmıştır. Hamamın bazı kısımları günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir. Sıcaklık bölümlerinden iki halvet hücresinin kubbesi ile hamamın soyunmalık kısmı günümüze ulaşamamıştır. Yapının ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Süleyman Paşa Hamam’ında yaptığımız araştırma kazısı sonucunda günümüze kadar ulaşamayan soyunmalık ve külhan bölümü tamamen ortaya çıkartılmıştır. 1141x2680 cm ölçülerinde olan hamam; soyunmalık, ılıklık, sıcaklık, su deposu ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Ortaya çıkartılan soyunmalık kareye yakın bir forma sahip olup seki, su havuzu iki adet giriş açıklığına sahiptir. Zemin döşemesi kayrak taşı ve mermer kullanılmıştır. Soyunmalık kısmına 110 cm genişliğinde batı yönünde ortaya çıkartılan açıklıktan girilmektedir.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 22.07.1983 / A-4467
Revizyon Erdal MEAN (Sanat Tarihçisi)