­ SÜLEYMAN AĞA KASRI | Kültür Portalı

SÜLEYMAN AĞA KASRI - Şırnak

Adı SÜLEYMAN AĞA KASRI
Mah. Köy - Mevkii Silopi / Görümlü Beldesi
Adres Silopi / Görümlü Beldesi
Yapım Tarihi XIX. yy
Vakfiye -
Genel Tanım Silopi ilçesine bağlı Görümlü Beldesinde bulunan Süleyman Ağa Kasrı günümüze dıştan sağlam içten büyük bir kısmı çökmüş şekilde gelebilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kasır 3 katlı olarak yapılmıştır. Kasır doğu-batı istikametinde dikdörtgen planlıdır. 1.kat ortada doğu-batı istikametinde bir koridor koridorun kuzey ve güneyinde odalar yer almaktadır. Bu simetri her 3 katta da görülmektedir. Katlar düz dam örtülü olduğundan büyük ölçüde yıkılmış olup odalar detaylı bir şekilde incelememiştir. Genelde katlarda ortadaki koridorun sağında ve solunda üçer odadan altışar oda yer almaktadır. Orta katta koridorun sağında bulunan ortadaki oda yuvarlak kemer açıklıklı eyvan şeklinde avluya açıldığı görülmektedir. Dönemi hakkında herhangi bir kitabe bulunmamakla birlikte o dönemde yaşayan yerel beyler tarafından yapılmış olduğu tahmin edilmektedir.
Tescil Kararı -

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 563    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2014 Perşembe