­ ŞÜKRÜ GÜLER EVİ (KONUK ODASI) | Kültür Portalı

ŞÜKRÜ GÜLER EVİ (KONUK ODASI) - Sivas

Adres Merkez Tatlıcak Köyü - SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal sahibi
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Sivas ili, Merkez ilçe, Tatlıcak Köyü’nde Köy içinde yer alır. Taş temel üzerine ahşap ve kerpiç örgüden yapılmıştır. Dış duvarlar çamur, iç duvarlar tatlı kireç ile sıvalıdır. Çatı düz toprak damlı iken onarım sonucu kırma çatılı hale getirilerek üzeri saçla kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Düz ve toprak damlı çatı, onarım sonucu kırma çatılı yapılarak sacla kaplanmıştır. Çatının saçla kaplanmadan önce akması sonucu ahşap tavanda önemli oranda tahribat olmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Konuk odasının taş ve ahşap ile oluşturulan taşıyıcı duvarları dış cephede çamur ile sıvanmıştır. Tavanı ahşap hatıllar üzerine işlemeli ortası göbekli tavana sahiptir. Tavan fazla miktarda tahribata uğramıştır. Oda yaşlılar ve gençler kısmı (mum seki) olarak ahşap sütunlarla iki kısma ayrılmıştır. Yaşlılar kısmının tavanı sekizgen içerisinde dairesel bir yapıya sahip olup, bunların dışında dikdörtgen tavan devam etmektedir. Tavan, döneminin en güzel ahşap işçiliğine örnek teşkil etmektedir. İç mekânın tamamı tatlı kireç ile sıvanmıştır. Ocağı tahrip olmuştur. Duvarlarda çeşitli resimler görülmektedir.