­ İSTASYON BİNASI | Kültür Portalı

İSTASYON BİNASI - Manisa

Adı İSTASYON BİNASI
Mah. Köy - Mevkii 2. Anafartalar Mahallesi
Adres MANİSA / MERKEZ - Fabrika Tımarı Mevkii
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Manisa İstasyon Binası ince uzun dikdörtgen planlı kısmen tek kısmen iki katlı bir yapıdır. Yolcu salonu içten iki kat yüksekliğinde ve güçlüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Teras çatılıdır. Bakımlı gar binasının dışında taş malzeme ile inşa edilmiş kare planlı su deposu, ahşap bir çatı aksamına sahip hangar binası ve depolardan müştemilatlarıyla bir bütündür. ( Kesin yapım tarihi bilinmese de genel mimari özellikleri açısından 1925-35 dönemi yapısı olduğu anlaşılır. Erken Cumhuriyet mimarisine uygun olarak yapının kütle vurgusu yatay silmelerle öne çıkarılmıştır. İki yatay kütle, arasındaki düşey hatlarla güçlendirilmiş yüksekçe bir salon ile birleştirilmiştir. Zemin katta pencerelere dört yanından verilen vurgulu söveler ve ikinci kattaki pencere aralarını birleştiren yatay silmeler dönem özelliği olarak sıklıkla karşımıza çıkar. Ortadaki anıtsal görünüm kazandıran yüksek kütlede bekleme salonu vardır. Salonun hem kuzeye hem de güneye açılan birer kapısı yer alır. Yüksek tavan yapısı ve pencere açıklıkları mekana geniş bir iç hacim kazandırmıştır.)
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 11.09.2002/10904