­ İSTANBUL KAPI | Kültür Portalı

İstanbul Kapı - Bursa

Harita No 30L IIIa-b-c-d
Mah. Köy - Mevkii İstanbul Yalova Yolu
Adres İstanbul Yalova Yolu İznik / Bursa
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Kentin kuzeyinde yer alan, İstanbul Kapısı, aynı eksen üzerinde bulunan üç ayrı kapıdan oluşmuştur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kentin kuzeyinde yer alan, İstanbul Kapısı, aynı eksen üzerinde bulunan üç ayrı kapıdan oluşmuştur. Kente dışarıdan girişte esas sura ait olan kapı ile en içteki kapı arasında oval bir avlu bulunur. Dışarıdan girişte ilk kapı ön sura ait olup, iki yanında yarım silindirik kapı kuleleri vardır. Bu kulelerin zemini bir sıra moloz taş, iki sıra tuğla ve kırmızı renkli bir harç ile inşa edilmiş olup, üç yönde üçer pencereleri vardır. Kapı, kuleleri birleştiren dikdörtgen surun tam ortasında yer alır; söveleri, granit sütunlardan oluşturulmuş, üzerine de bir granit sütun yerleştirilmiştir. Bu sövelerin üzerinde yere alan büyük kemer, aslında köşe duvarları üzerine oturmakta olup, söve ile kenar arasındaki boşluk doldurularak kapatılmış bulunmaktadır. Bu ikinci kapının yanında bulunan esas sura ait kuleler üstte ikinci katı oluşturmaktadır. Bunlarda, kubbeli birer hücre bulunmaktadır. Kapının üzeri, içte ve dışta olmak üzere kemelerle birbirine bağla bağlanmıştır. Avlunun sonunda düzgün kesme taşlardan yapılmış üçüncü bir yapı vardır. Bu kapı söveleri üzerinde yüzleri dışarı dönük iki meduza başı görülür. Bunlar kenti kötü ruhların etkisinden korumak için konulmuşlardır.
Orjinal Kullanım Sur

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2036    Eklenme Tarihi : 28 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Temmuz 2013 Salı