­ SİPAHİOĞLU KONAĞI | Kültür Portalı

SİPAHİOĞLU KONAĞI - Çankırı

Adı SİPAHİOĞLU KONAĞI
Mah. Köy - Mevkii Kurşunlu Cad. Köyiçi Mevkii, KORGUN /ÇANKIRI
Adres Kurşunlu Cad. Köyiçi Mevkii, KORGUN/ÇANKIRI
Vakfiye -
Genel Tanım Güney -kuzey doğrultusunda kareye yakın dikdörtgen bir alanı kaplayan yapı, iç sofalı plan tipinde, zemin kat üzerine iki katlı olarak inşa edilmiştir. İkinci kat “T” plan şeması ile zemin ve birinci katın oluşturduğu kübik blok üzerine dengeli bir şekilde yerleştirilmiştir. Güneyinde Kurşunlu Caddesi, kuzey ve doğusunda bahçe, batısında ise Sipahi sokak yer alır. Duvarları zemin katta taş ve kerpiç dolgulu, araziye yaslı bölümlerde beton takviyelidir. Dış cephesi sıva üzeri beyaz badanalı olan yapının üstü Granada tipi kiremitle kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Doğu cephede, iki ahşap direğin desteklediği balkon dışa taşkın olarak inşa edilmiştir. Balkonun her iki yanında sofa ve odalara açılan dikdörtgen pencereler yer alır. İkinci kat hariç sağır olan kuzey ve batı cephelerde ise sadece küçük ışık pencereleri bulunur. Güney cephede, çift taraflı merdivenle ulaşılan giriş sekisi ve üç adet pencere yer alırken, ikinci kat da pencereler tüm katı simetrik bir şekilde çevreler
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Güney -kuzey doğrultusunda kareye yakın dikdörtgen bir alanı kaplayan yapı, iç sofalı plan tipinde, zemin kat üzerine iki katlı olarak inşa edilmiştir. İkinci kat “T” plan şeması ile zemin ve birinci katın oluşturduğu kübik blok üzerine dengeli bir şekilde yerleştirilmiştir. Güneyinde Kurşunlu Caddesi, kuzey ve doğusunda bahçe, batısında ise Sipahi sokak yer alır. Duvarları zemin katta taş ve kerpiç dolgulu, araziye yaslı bölümlerde beton takviyelidir. Dış cephesi sıva üzeri beyaz badanalı olan yapının üstü Granada tipi kiremitle kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Doğu cephede, iki ahşap direğin desteklediği balkon dışa taşkın olarak inşa edilmiştir. Balkonun her iki yanında sofa ve odalara açılan dikdörtgen pencereler yer alır. İkinci kat hariç sağır olan kuzey ve batı cephelerde ise sadece küçük ışık pencereleri bulunur. Güney cephede, çift taraflı merdivenle ulaşılan giriş sekisi ve üç adet pencere yer alırken, ikinci kat da pencereler tüm katı simetrik bir şekilde çevreler. Zemin katta, girişleri farklı kapılardan sağlanan ahır, depolar ve bir banyo yer alır. Banyonun bulunduğu sahanlıktan birinci kata çıkılır. Zemin kat ve bahçe için kullanılan bu merdivenler dışında asıl giriş güney cepheden sağlanmaktadır. Birinci kat giriş ekseni boyunca uzanan sofa etrafında şekillenmiştir. Girişten itibaren, sofanın batısında sırası ile oda, banyo, mutfak ve kiler bölümleri yer alır. Sofanın doğusunda ikinci kat merdiveni, eyvan ve eyvanın iki tarafında birer oda bulunmaktadır. Her iki odanın tavanı da merkezinde sekiz kollu bir yıldız bulunan tavan göbeği ile benzer şekilde süslenmiştir. Eyvanın doğu cephesinde balkon girişi, kuzeyinde zemin kata inen merdiven ve merdivenlere bitişik duvarı bulunan ikinci oda yer alır. Kuzey cephe duvarı boyunca sedirle kaplı odanın kuzey batı köşesindeki kemerli açıklıktan ana planda sofa ekseninde yer alan küçük bir mekâna ulaşılır. Sofanın başında bulunan merdivenlerden ikinci kat sofasına çıkılır. Sofanın batısında iki doğusunda bir oda bulunmaktadır. Giriş ve ikinci katta birer oda ocaklıklı ve ahşap dolaplı olarak düzenlenmiştir.
Orjinal Kullanım Konak
Tescil Kararı 25.09.2009 - 4451

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1988    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Mart 2013 Cumartesi