­ SOMUNCU BABA CAMİİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

SOMUNCU BABA CAMİİ TÜRBESİ - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Zaviye
Adres Darende
Pafta K38-C3
Parsel 10 ve 25
Vakfiye
Genel Tanım Darende İlçesi, Zaviye Mahallesinde bulunan cami ve minaresi ile aynı cami içinde yer alan Somuncu Baba Türbesi ve Balıklı Göl birliktelik taşır. Türbede yapım tarihine ait bilgi bulunmamakla birlikte, minaresi H. 1097 (M.1686) tarihlidir. Yapı 3139 m2 alan üzerindedir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cami ortasında türbe yer alır. Türbede, Cumhuriyet devri ahşap işçiliğinden ibaret bir sanduka yer alır. Türbeyi içinde muhafaza eden cami Şeyh Hamit-i Veli Zaviyesi’ne ait caminin yıkılması ile yerine bugünkü taş ve ahşap olarak inşa edilen bir camidir. Caminin güney yönünde dikdörtgen bir oda vardır. Burası, bugün kütüphane olarak kullanılmaktadır. Türbe içerisinde taş mimarili kabirler bulunmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1326    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba