­ SOKULLU MEHMET PAŞA HAMAMI VE TAŞHAN | Kültür Portalı

SOKULLU MEHMET PAŞA HAMAMI VE TAŞHAN - Edirne

Yaptıran Sokullu Mehmet Paşa
Yapım Tarihi 1550-1599 arası
Yapan Mimar Sinan
Genel Tanım İki katlı ve tonoz örtülü bir han ile kubbeli hamamdan oluşan kompleks bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çifte hamam olarak da bilinen yapı, 16.yy’ın ikinci yarısında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Çifte olarak yapılmış hamamın kadınlar ve erkekler kısmı yan yana, girişleri farklı yöndedir. Kesme taş ve tuğla malzeme kullanılarak yapılmıştır. Klasik sütun ve başlıklar üzerinde oturan kemerler, kesme taş duvarlar içinde tuğladan cephe görüşüne renk katmaktadır. Yanlara göre biraz daha yüksek olan orta kemerin kubbe ile örtülü olması anıtsallığı arttırmaktadır. İki sıra tuğla ve bir sıra kesme taştan yapılmış olan beden duvarları dar ve sade silmelerle bitmektedir; fakat arka planlarda sadece kesme taş sistemi uygulanmıştır. Erkekler soyunmalığında, kadınlar soyunmalığına kadar uzanan, zemini dükkân olan üstü ocaklı odalar bulunmaktadır. Soyunmalık duvarlarına açılmış olan ve her odada klasik yaşmaklı ocaklar ve bu ocakların iki yanında dolap nişleri bulunur. Hamama maddi kaynak sağlamak için yapılmış olan han ise, hamamın güneyinde yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 sayılı kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1738    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2018 Pazartesi