­ SOKULLU KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

SOKULLU KÜLLİYESİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Helvacı
Adres Mimar Sinan Caddesi
Yaptıran Sokullu Mehmet Paşa
Yapan Mimar Sinan
Vakfiye -
Genel Tanım İki kervansaray, bir cami, bir medrese, imaret, çift hamam, tekke, köprü ve arastadan meydana gelen yapılar kompleksidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Külliye, 1576-77 yıllarında Sokullu Mehmet Paşa tarafından, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Sokullu Mehmet Paşa'nın genç yaşta ölen oğlu Mihrimaran Kasım Paşa için yaptırıldığı bilinmektedir. Tezkerelerde Kasım Paşa ruhu için cami-i şerif, imaret, kervansaray ve hamam diye külliye yapılarının adlarından bahsedilmektedir. Evliya Çelebi'nin burayla ilgili izlenimlerine göre caddenin iki yanında üç yüz adet kargir, kemerli dükkânlar ve bunların hamam tarafındakilerin arkasında Han-ı Azim dediği büyük bir han yer almaktaydı. Haremlik ve selamlık kısmı bulunan yüz yirmi ocaklı, beş bin at, deve, katır ve benzeri yük hayvanı kapasiteli, üzeri kurşun kaplı, musluklarından sıcak su akan, bir Kervansaray'ı olduğu da bilinmektedir. 1752 depreminde külliye ciddi hasar almıştır. Bugün çok az kısmı ayakta olan külliyenin sadece cami, hamam, cami avlusuna dayalı ocaklı nişli bir duvar, arastanın ortasında yer alan dua kubbesi ve hamama doğru eklenmiş çeşme bulunmaktadır. Külliyeden bugün en sağlam kalabilen yapı camidir. Kesme taşla yapılmış cami, sade fakat abidevi görünüşlüdür. Tek minareli caminin üç gözlü bir son cemaat yeri vardır. Ana mekân kare plan üzerine merkezi bir kubbeyle örtülüdür. Kubbeyi taşıyan paye üzerinde; gençlik, delikanlılık anlamını taşıyan motiflerle bezeli nişler açılmıştır. Dua kubbesi, dört payeyi bağlayan dört büyük kemer üzerine oturmaktadır. Kubbenin altından kuzey-güney doğrultusunda eski İstanbul-Edirne yolu geçmekteydi. Dua kubbesinin doğusunda, cami avlusuna açılan bir kapı, batısında kervansaraya açılan bir kapı bulunmaktadır. Caminin batısında, kuzey-güney doğrultusunda uzanan çifte hamam harap durumdadır. Ayrıca hamamın kuzeydoğu köşesinde 1778'de Abdülhamit döneminde yapıldığı bilinen Barok uslupta, kubbeli bir çeşme yer alır. Kervansaray'ın sadece kapı kemerleri ve ocaklı bir nişi günümüze sağlam olarak ulaşabilmiştir. Bugün, Külliye sınırları içerisinde; Kaymakamlık Binası, Belediye Binası, çok sayıda belediye dükkânı, okul, Halk Eğitim Binası, Atatürk Anıtı, park ve pazar yeri bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Külliye
Bugünkü Kullanımı Külliye