­ SİNAN HALİFE DAĞ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SİNAN HALİFE DAĞ ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Adres Sinan Halife Mahallesi Sinan Halife Caddesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Afyonkarahisar Belediyesi
Kitabe Var (Devşirme)
Vakfiye Var (Devşirme)
Genel Tanım Sinan Halife caddesinde, Dağ sokak karşısındadır. Kesme andezit taş ve Bizans. İslami çağı devşirme taşlardan yapılmıştır. Bugün kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Onarım ve tamirat yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kesme andezit taşı ve devşirme mermer malzemeden yapılmış, cephesi doğuya bakmaktadır. Batı cephesi Teras duvarına dayanmıştır. İki kenarda kaideli ve tablalı kesme taş payeler ile sınırlandırılmış ortadaki nişden oluşmuştur. Niş; merkezi musluk deliği olan bitkisel motiflerle süslenmiş ve bu bezeli kısım sivri alınlıkla bitmiştir. Üstte antik devşirme bir taş kullanılmıştır. Çeşmenin güney cephesinde Bizans çağı devşirme (Bitkisel motif bordürlü bir taş). Kuzey cephede yatık ve küçük islami mezar taşı, üst örtü tablasının batı kenarında ise grekce bir sıra yazıt bulunan bir devşirme taş kullanılmıştır. Yazıtta;İyi Şans (dileği ile) Babalarımızın tanrılarına... yazılmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme