­ İSKENDER PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

İSKENDER PAŞA CAMİİ - Bitlis

Adı İSKENDER PAŞA CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-KALE İÇİ MEVKİİ
Adres Kale Mahallesi
Yapan Mimar Sinan
Vakfiye Var
Genel Tanım Yavuz Sultan Selim zamanında yapılan ve Kanuni Sultan Süleyman zamanında genişletilmiş olan Ahlat Sahil Kalesi içinde İskender Paşa Camii, üzerindeki kitabesine göre muhtemelen İskender Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tamamıyla dikdörtgen bir plan üzerine inşa edilen caminin esas ibadet mekânı kareye yakın planda yapılmıştır. Tek minareli yapının ana mekânı bir, son cemaat yeri ise üç kubbeyle örtünmüştür.
Yapılan Onarımlar 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı İskender Paşa Cami bütünüyle 20.75 X 16.27 m. ebadında dikdörtgen plan teşkil etmektedir. Esas ibadet mekanı ise 13.05 x 12.83 m.olup tek bir kubbeyle örtülmüştür. Son cemaat yeri iki sütunla desteklenen üç kubbeyle örtünmüştür. Kesme taştan yapılmış kemerler sivri formlu olup kubbelerde tuğla kullanılmıştır. Son cemaat yerinin ante duvarlarında bulunan pencereler yan kenarlara açıklıklar meydana getirmektedir. Beden duvarı kesme taştan yapılan caminin doğu ve batım cephelerinde üçer, kuzey ve güney Cephelerinde ikişer penceresi bulunmakta olup, pencereler mermer söveli ve sivri kemer alınlıklıdır. Ayrıca mihrap üzeri ile kuzey cephede, cümle kapısı üzerinde sivri kemerli birer pencere yer almaktadır. Kuzey cephede son cemaat yerinin orta bölümüne açılan cümle kapısı sivri kemerli büyük niş içinde dikdörtgen taş silmelidir. Kapı üzerinde kare çerçeve içinde inşaa kitabesi yazılmıştır. Kapı nişinin iki yanında silindirik son cemaat yeri mihrabiyeleri bulunmaktadır. İbadet mekânında sırasız ve tezyinatsız olan duvarlardan sivri kemer formlu köşe trompları ile kubbeye geçinmekte kasnak hizasında kubbeye pencereler açılmış bulunmaktadır. Mihrap beş kenarlı olup iki köşesinde iki ince sütunca bulunmakta ve niş üzeri iki dilimli kemerle nihayetlenmektedir. Kuzey batı köşede 3,18 x 3,18. m. ebadında minare kare kaidelidir. Son cemaat yeri kemerleri hizasında gövdeyi saran arka sırasını takiben burmalı iki hattı bir kuşakla kesilen minare gövdesi silindirik olarak yükselmektedir. Minare gövdesinin orta kısmında örgü motifli ikinci bir kuşak yer almakta ve 15,30 m.kotunda şerefe alt mukarnasları başlamaktadır. İki sıra halinde genişleyen mukarnaslar şerefeyi meydana getirmekte fakat şerefe korkulukları bulunmamaktadır. Şerefe üzerinde daha ince olarak devam eden külah 20,24 m. kotundan önceki sıra mukarnaslı kuşakla külah kısmı başlamaktadır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017-T.K.T.V.Y.K 31.01.1986-1818-VAN K.B.K 16.07.2010-667

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1726    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi