­ SİVRİTEPE VE KARARTICITEPE TÜMÜLÜSLERİ NÜĞÜCÜKTEPE YERLEŞİMİ VE ROMA HAVUZU | Kültür Portalı

Sivritepe ve Karartıcıtepe Tümülüsleri Nüğücüktepe Yerleşimi ve Roma havuzu - Tokat

Adı Sivritepe ve Karartıcıtepe Tümülüsleri Nüğücüktepe Yerleşimi ve Roma havuzu
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Kılıçlı ve Döllük Köyü
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Karartıcıtepe Tümülüsü: Tokat merkeze bağlı Döllük Köyü'nün batısında, Karartıcıtepe'nin kuzeybatısında küçük, doğal bir tepe üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 50 m. çapındaki tümülüsün üzerinde Demir Çağına ait seramik parçaları tespit edilmiştir. Sivritepe Tümülüsü: Döllük Köyü'nde, Karartıcıtepe Tümülüsünün kuzeydoğusunda Sivritepe isimli doğal bir tepe üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 50 m. çapındaki tümülüste yapılan kaçak kazılar sonucu mezar odasına ulaşıldığı tespit edilmiştir. Nüğücüktepe Yerleşimi: Döllük Köyü'nün kuzeybatısındaki Nüğücüktepe'nin kuzeydoğusunda yer alan düz yerleşim yeridir. Yaklaşık 50x350 m boyutlarındadır. Yerleşim yerinin güneydoğusundaki küçük yığma tepede yapılan kaçak kazılarda moloztaş örgülü tonozlu bir yapı açığa çıkarılmıştır. Yerleşim yeri ve yığma tepe üzerinde Roma Dönemi seramiği parçaları ve kiremit parçalarına rastlanmıştır. Roma Havuzu: Tokat merkeze bağlı Kılıçlı Köyü'nün güneydoğusunda kaçak kazılar sonucu açığa çıkmıştır. Havuz olduğu düşünülen altıgen planlı, kesme taştan bir yapıdır. Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen yapının çevresinde, pişmiş toprak su künkleri ve duvar kalıntısı görülebilmektedir.