­ SİTTİ SULTAN CAMİİ | Kültür Portalı

SİTTİ SULTAN CAMİİ - Edirne

Yapım Tarihi 1482/4
Yapan Mimar Hayreddin
Genel Tanım Kesme taşla tek kubbeli olarak yapılan camii minare ve son cemaat yerine sahiptir.
Yapılan Onarımlar 2001 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Dulkadiroğlu Süleyman beyin kızı ve Fatih Sultan Mehmed'in eşi Sittişah Sultan tarafından 1482/4 yılında yaptırılmıştır. Geniş bir avlu içinde yer alan yapının doğu, batı ve güneyinde hazire vardır. Kare planlı olarak yapılmıştır. Yan ve kıble cephelerinde üç sıra halinde beşer pencereler açılmıştır. Mermer söveli ve sivri kemerli alınlıklara sahip alt sıra pencereleri çökertme içine alınmıştır. Üst sıradakiler ise sivri kemerli ve revzenlidir. Beden duvarlarını üst ve alt silme kuşakları altında in bir friz dolanmaktadır. Üç gözlü son cemaat revağı sivri kemerli mermer sütunlara binmektedir. Üzeri üç kubbeyle örtülüdür. Cephe ortasında taç kapı ve iki yanında birer pencere yer almaktadır. Taç kapı bir dizi silmeyle çerçevelenmiştir. Sivri kemerli derin niş içine yerleştirilmiş olan giriş açıklığı, basık bir kemerlidir. Basık kemer üzerinde inşa kitabesi yer almaktadır. Minare, batı köşesindedir. Girişi sivri kemerlidir. Pabuçtan gövdeye prizmatik üçgenlerle geçilmektedir. Şerefe korkulukları şebekelidir. Harimde kubbe yuvarlağına geçiş sivri kemerli üç yüzeyli tromplarla sağlanmıştır. Mihrabı kuşatan geniş bordürde ve mihrap nişinde on iki kollu yıldızlardan oluşan alçı süslemeler bulunmaktadır. Beş kenarlı mihrap nişinin köşeleri sütunçelerle pahlanmış ve üstte mukarnaslı yaşmakla son bulmaktadır. Yaşmağı firuze renkli, ince bir çini şerit kuşatmaktadır. Yaşmak köşeliklerinde iç içe geçmiş daireler görülmektedir. Yaşmağın alt hizasında yan yana sıralanmış altı kollu yıldızlar çinidendir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.’nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1591    Eklenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2017 Çarşamba