­ ŞİRİN HATUN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şirin Hatun Türbesi - Bursa

Envanter No A246-11
Mah. Köy - Mevkii Muradiye Mahallesi
Adres Muradiye Mahallesi Muradiye Cami yanı Osmangazi/Bursa
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Muradiye Camisinin yanındaki bahçede bulunan türbe II. Bayezıd’ın hanımı Şehzade Abdullah’ın annesi Şirin Hatun’a aittir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Muradiye Camisinin yanındaki bahçede bulunan türbe II. Bayezıd’ın hanımı Şehzade Abdullah’ın annesi Şirin Hatun’a aittir. XV. yy. sonunda gerçekleştirilen yapı Gülruh Sultan ve Mükrime Hatun’un türbelerinin benzeridir. Kare plana sahip olup tek kubbeli bir yapıdır. Tuğla ve taşla inşa edilmiş beden duvarları kirpi saçakla son bulmaktadır. Yapının üzerine sekizgen kasnağa oturan kubbe örtmektedir. Kubbeye geçiş; içeride stalaktitli tromplarla sağlanmıştır. Giriş bölümünün stalaktitleri dökülmüştür. Yanlarda birer mihrapçığa sahip, küçük eyvanlıdır. Türbeye basık kemerli, mermer söveli kapıdan girilir. Kasnakta dört sivri kemerli, alçı şebekeli, renkli camlı pencere mevcuttur. Beden duvarlarında ise her cephede sivri kemer alımlıklı, mermer söveli ikişer pencere yer almaktadır. Kapı ve pencere kanatları ahşap olup orijinaldir. Yapının içi çok renkli kalem işi ile süslü iken sonradan beyaz badana ile kapatılıp basit kalem işleri ile bezenmiştir. Bugün orijinal kalem işlerinin üstündeki badana temizlenerek eski görünümüne kavuşturulmaya çalışılmıştır. Zemin altıgen tuğlalarla döşenmiş, mihrabı altı sıra stalaktitlidir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1447    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma