­ ŞIH ÖMER CAMİ(ÖMER ŞEYH CAMİ) | Kültür Portalı

Şıh Ömer Cami(Ömer Şeyh cami) - Gaziantep

Envanter No 10A
Mah. Köy - Mevkii Yazıcık
Adres Yazıcık Mah. Durna Geçidi No:2 Şahinbey /Gaziantep
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şıh Ömer Cami Vakfı
Vakfiye
Genel Tanım Şıh Ömer Cami(Ömer Şeyh cami) 1559 tarihinden önce mescit olarak inşa edilmiş olup vakfiyesine göre 1698 de apar oğlu hacı Mehmet tarafından cami olarak büyütülmüştür.15.00x10.60m ebadında dikdörtgen planlı mihrap yönüne paralel iki neftli bir yapıdır. Ortadaki ayakla ana mekân çapraz tonozla örtülü altı bölüme ayrılmıştır. soncemaat yeri iki ayakla üç açıklık halinde olup hafif sivri kemerlerle bağlanmış iki ayağa oturan düz çatıyla örtülüdür. Mekânın bu bölümünün özgünlüğünü kaybettiği görülmektedir. Sivri kemerli taç kapı ak-kara taştandır. Minare caminin kuzeydoğu köşesinde kare kaideye oturan minare kesme taştan yapılmış ve kaidesi çok köşelidir. Minare diğer camilerde olduğu gibi basık ve şerefe altı mukarnaslı daha alt bölümler ise çiçek motiflidir. İçten süslemesiz olan cami sadedir.
Yapılan Onarımlar 1698 de Arapoğlu Hacı Mehmet tarafından cami olarak büyütülmüştür
Ayrıntılı Tanımı Şıh Ömer Cami(Ömer Şeyh cami) 1559 tarihinden önce mescit olarak inşa edilmiş olup vakfiyesine göre 1698 de apar oğlu hacı Mehmet tarafından cami olarak büyütülmüştür.15.00x10.60m ebadında dikdörtgen planlı mihrap yönüne paralel iki neftli bir yapıdır. Ortadaki ayakla ana mekân çapraz tonozla örtülü altı bölüme ayrılmıştır. soncemaat yeri iki ayakla üç açıklık halinde olup hafif sivri kemerlerle bağlanmış iki ayağa oturan düz çatıyla örtülüdür. Mekânın bu bölümünün özgünlüğünü kaybettiği görülmektedir. Sivri kemerli taç kapı ak-kara taştandır. Minare caminin kuzeydoğu köşesinde kare kaideye oturan minare kesme taştan yapılmış ve kaidesi çok köşelidir. Minare diğer camilerde olduğu gibi basık ve şerefe altı mukarnaslı daha alt bölümler ise çiçek motiflidir. İçten süslemesiz olan cami sadedir.