­ SIBYAN MEKTEBİ | Kültür Portalı

SIBYAN MEKTEBİ - Sivas

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Yapım Tarihi 20. YY. başları
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Karacaören Beldesi sınırları içinde yer alan yapı ilk belirlemelere göre bir Sıbyan mektebidir. Bir süre köy ilkokulu olarak kullanılan yapı, taşımalı sisteme geçilmesiyle birlikte boşaltılmış ve işlevsiz kalmıştır. Günümüzde halk tarafından köy odası olarak kullanılmaktadır. Yapının mimari özellikleri 19. yüzyıl sonu veya 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle yapıyı Son dönem Osmanlı eğitim yapısı olarak değerlendirmek gerekir.
Yapılan Onarımlar Değişik zamanlarda küçük onarımlar görmüştür
Ayrıntılı Tanımı Yapı dıştan ters T planlıdır. Yapıya girişler doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı iki büyük mekânın arasına, içe doğru çekilerek yerleştirilen kapı açıklığından sağlanır. Bu bölüm iki ahşap dikme ile taşınan ahşap tavanla örtülüdür. Girişin önünde iki basamaklı merdivenle çıkılan bir sahanlık bulunmaktadır. Moloz tatan dolgu duvar tekniğinde yapılan yapının köşeleri ile kapı ve pencere kemerleri kesme taştandır. Duvarlar kesme taş olan kısımlar dışında içten ve dıştan sıvalıdır. Yapının üzeri kırma çatılı ve sacla örtülüdür. Bu örtü orijinal değildir.
Orjinal Kullanım Okul