­ İSHAK PAŞA SARAYI MEZARLIĞI | Kültür Portalı

İshak Paşa Sarayı Mezarlığı - Ağrı

Adı İshak Paşa Sarayı Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Eski Bayezid
Adres İshak Paşa Sarayı /Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Eski Bayezid kasabasının güneydoğusunda İshak Paşa Sarayı’nın güneydoğusunda, saraya yaklaşık olarak 70 m. uzaklıkta bulunmaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hafif eğimli bir arazi üzerinde bulunan mezarlık iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm mezarlık mescidine bitişik konumda olup kuzeyden güneye doğru hafif genişleyen yamuk dikdörtgen biçimindedir. 33.30 x 14.30 m. ölçülerindeki bu bölümün etrafını basit moloz taşlardan örülü bir duvar çevrelemektedir. Bu bölümündeki mezarlar süslemelerindeki zenginlik, kaliteli işçilik ve mezar taşlarındaki “Bey” ve “Hanım” ibarelerinden de anlaşılacağı üzere saray mensubu veya sarayda görevli nüfuzlu kişilere ait olmalıdır. Birinci bölümün güneyinde yer alan ikinci bölüm 31.00 x 14.00 m. ölçülerinde olup kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Bu bölümün zemini birinci bölümden yaklaşık olarak 2.50 m. yüksekte bulunmaktadır. Doğu ve kuzey yönleri yaklaşık 0.70 m. kalınlığındaki duvar ile çevrili olan bu bölümün güney ve batısı kayalıklarla sınırlandırılmıştır. Kültür ve sanat değeri olan mezarlar daha çok birinci bölümde bulunmakta olup ikinci bölümde iki mezar dışında diğerleri özelliksizdir. Mezar tipolojisi olarak mezarlar iki ana gruba ayrılmaktadır. Birinci grubu en çok sayı ile “Üzeri Açık, Şâhideli Sanduka Tipi Mezarlar”, ikinci grubu ise “Şâhidesiz Sanduka Tipi Mezarlar” oluşturmaktadır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2278    Eklenme Tarihi : 02 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma