­ ŞEYHLER CAMİİ | Kültür Portalı

Şeyhler Camii - Isparta

Adı Şeyhler Camii
Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mahallesi
Adres Senirkent
Vakfiye Var
Genel Tanım Şeyhler Camiinin dikdörtgen planlı, taş duvarlı olup, kırma çatısının Marsilya tipi kiremit ile kaplı olup; Batıda cephede camiye bitişik taş minare yer almaktadır. Yüksek kare kaideden bilezikler ile silindirik gövdeye geçilmektedir.
Yapılan Onarımlar Yapılar esaslı onarım görmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Şeyhler Caminin dikdörtgen planlı, taş duvarlı olup, kırma çatısının Marsilya tipi kiremit ile kaplı olup; Batıda cephede camiye bitişik taş minare yer almaktadır. Yüksek kare kaideden bilezikler ile silindirik gövdeye geçilmektedir. Şerefe, petek ve saç kaplı külah ile minarenin oluştuğu; Kot farkı nedeniyle kuzey cephenin iki sıra halinde düzenlenmiştir. Alt sırada iki adet kapı ve üç adet dikdörtgen formlu pencere; Üst sırada ise beş adet dikdörtgen pencere: Doğu cephede iki adet dikdörtgen pencere vardır. Güney cephe sağır bırakımlaştır. Batı cephede ise, bir adet dikdörtgen pencere ve minare bulunmaktadır. Harimin düz ahşap örtülü olduğu; Güney duvarı ortasında mihrap, güneybatıda ise ahşap minber; Kuzey ve batıyı dolanan balkon şeklinde, ahşap direkler tarafından taşınan kadınlar mahfili ve Mahfilin batı tarafında minare hizasında minareye açılan bir kapı ve ahşap kapaklı bir dolap bulunmaktadır. Ayrıca Camii tabelasında da 1854 tarihi yazmaktadır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 21/02/2008 Tarih ve 2205 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir
Yayın Dizini Veliddin Gazi Menakıbı (Eski Yazı-Arapça)
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita