­ ŞEYH NUSRETTİN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şeyh Nusrettin Türbesi - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Türbe
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Zile ilçesinin Şeyh Nusrettin Köyü'nde bulunan yapı topluluğu türbe, zaviye ve camiden oluşmaktadır. İnşa tarihi belli olmayan türbe, halk arasında Şeyh Nusret Türbesi olarak bilinmektedir. Türbedeki mezar taşında Şeyh Nasıreddin yazıyor olmasına rağmen, Nasıreddin ismi zamanla halk arasında Nusret veye Nusreddin diye kullanılmaya başlamıştır. Kaynaklarda Şeyh Nusret bin Hamza Zaviyesine ait vakfiyelerden en erken tarihlisi1353 yılına ait olan Şeyh Nusret'in türbesi; malzeme-tekniği, ölçüleri ve kubbeye geçiş elemanlarıyla 14.yy Beylikler Dönemi özelliklerini yansıtmaktadır. Türbe içindeki kalemişi kitabeye göre; 1855 yılında İbrahim Dedezade Hüseyin Ağa tarafından tamir ettirilmiş türbenin kalemişleri Zileli Emin imzasını taşımaktadır. Bugün batısındaki cami ile birlikte biraz aralıklı yerleşen iki yapıdan meydana gelmektedir. Kare planlı türbe, pandantif geçişli kubbeyle örtülmüştür. Kurşunla kaplanmış kubbe dışarıdan sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Kuzey cephede önünde revaklı bir düzenleme bulunan türbeye kuzey cephedeki kapıdan girilmektedir. Türbe, kuzey, güney ve doğu cephelere açılmış pencerlerle aydınlatılmaktdır. Türbe içinde güney duvarda iki, doğu duvarda bir olmak üzere üç adet niş bulunmaktadır. Moloz taş malzemeyle inşa edilmiş türbenin duvar yüzeyleri ve örtü sistemi tamamen sıvanarak kalemişi süslemelerle bezenmiştir. Kubbe, pandantifler ve duvar yüzeyleri üzerinde; bitkisel bezemler, dört halifenin ismini içeren yazı süsleme, tarikatlara ait semboller, cennet-cehennem, cami, Kabe ve bir şehir tasviri yer almaktadır (Çal,1987a).
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe