­ SEYFULLAH DEDE TÜRBESİ (MEVLEVİ DERGAHI) | Kültür Portalı

Seyfullah Dede Türbesi (Mevlevi Dergahı) - Isparta

Adı Seyfullah Dede Türbesi (Mevlevi Dergahı)
Mah. Köy - Mevkii Yeşilada
Adres Yeşilada Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Türbe daha önceden Mevlevi Dergâhı olarak kullanılan iki katlı ahşap bir yapının içinde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Yapı çok bakımsız ve harap durumda olup, acilen onarıma ihtiyacı vardır.
Ayrıntılı Tanımı Seyfullah Dede bir Mevlevi Dedesidir. Türbesi Hamam Mahallesinde tarihi bir evin içindedir. İhtimale Mevlevi Tarikatının Eğirdir’deki ilk temsilcisidir. Mevlana Celalettin Rumi’nin kardeşi çocuğu olduğu söylencesi vardır. 1310 larda Sultan Veled tarafından kurulmuş olabileceği sanılmaktadır. 1480 den sonraki evkaf kayıtlarında “Zaviye-i Mevlevihane” olarak geçmektedir. Kayda göre Çomaklar Köyünün bütünü, Gönen’deki Akmescit Köyünün yarısı buranın vakfı idi. Diğer yarısı da Yazla’daki Hankah’ın vakıfları arasındaydı. Ayrıca Mevlevihanenin vakıfları arasında değirmen, ev, dükkanların kiraları da vardır. Tekke 1925 ten sonra Cumhuriyet Kanunları gereği kapatılmıştır. Ahşap yapı iki kat yüksekliğinde olmasına karşın üst kata çıkılamamıştır. Zemin katta beş betonarme basamakla ulaşılan ahşap giriş kapısından doğrudan ulaşılan mekanda bir adet yeni ya da yenilenmiş sanduka bulunmaktadır. Bu mekanın sol yanında yine birkaç basamakla ulaşılan ikinci bir mekan bulunmaktadır. Burada ise biri yerde diğeri ise ahşap korkulukla çevrili iki adet sanduka bulunmaktadır. Sandukaların kime ait olduğuna ilişkin herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Statik açıdan da çok kötü durumda görünen yapının içi sıvalı ve sıva üzerine sonradan çizildiği anlaşılan bazı boyamalar mevcuttur. Tavanı kontrplakla kapatılmış olan mekanlar oldukça bakımsız ve kötü durumdadır. Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 17.01.1975 tarih ve 152 sayılı Genelgesi ile kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 19.04.2010 tarih ve 3969 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita