­ SEYFİK (DOĞANCA) KÖYÜ TÜMÜLÜSÜ VE KALEBOYNU TEPE YERLEŞMESİ | Kültür Portalı

SEYFİK (DOĞANCA) KÖYÜ TÜMÜLÜSÜ VE KALEBOYNU TEPE YERLEŞMESİ - Sivas

Harita No İ38-d4
Mah. Köy - Mevkii Doğanca (Seyfik)
Adres Doğanca (Seyfik)-MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Tepe Yerleşmesi: Sivas ili, Merkez İlçe, Doğanca (eski Seyfik) Köyü sınırları içerisinde, köyün batısındaki "Kaleboynu" olarak adlandırılan kayalık tepe üzerinde, Sırakavaklar dere yatağı üzerinde ve 39°37.657' K 37°06.100' D coğrafi konumda yer alan, yaklaşık 150x100 m boyutlarında bir tepe yerleşmesidir. Yerleşme; tepe kısmında, batı ve kuzey yamaçlar üzerindedir. Güney yamaç dik kayalıklardan oluştuğundan, bu alanda yerleşim bulunmamaktadır. Yerleşme, doğusundaki geniş ovaya doğru açılan küçük ve dar bir vadidedir. Yerleşmenin ovaya hakim bu konumu, savunmayı da kolaylaştırmaktadır. Kuzeyini Sırakavaklar deresi ve sarp kayalıklar sınırlandırmaktadır. Güneyinde ikinci küçük bir su yatağı bulunmaktadır. Tepe üzerinde ve kuzey yamaçta yedi adet kaçak kazı çukuru görülmektedir. Çukurlardan ikisi yakın zamanda kazılmıştır. Seramik türü yüzey malzemesi, yerleşmede Eski Tunç, Demir Çağı, Roma Devri ve Ortaçağ iskânlarına işaret eder. Yerleşmenin güneyindeki tepeler üzerinde ise Ortaçağ künk parçaları görülmektedir. Tümülüs: Sivas ili, Merkez İlçe, Doğanca (eski Seyfik) Köyü'nün yaklaşık 500 m doğusunda, Kaleboynu yerleşmesi görüş mesafesinde, köy yolunun 25 m güneyinde, tarlalar içinde kalan ve 39°37.708' K 37°06.827' D coğrafi konumda olan küçük tümülüs, kaçak kazılar sonucu tümüyle tahrip edilmiştir. Yaklaşık 20 m çapında olan tümülüsün korunan yüksekliği 2,5 m'dir. Kesme kumtaşı bloklarla inşa edilmiş mezar odası, yaklaşık 3,5 m uzunluğunda, 1.30-1.40 m genişliğinde ve 1.10 m yüksekliğinde, doğu-batı yönünde uzanan tonozlu örtüye sahip dikdörtgen planlıdır. Mezar odasına batıdan girilmiştir. Doğudaki iki dik sal taşı, girişin doğudan olduğunu göstermektedir. Tahrip olmuş kalıntılardan, mezar odasının çevresinde, düzgün kumtaşı bloklar ve kaba kumtaşları ile inşa edilmiş bir temenos duvarı olduğu anlaşılmaktadır. Korunan izlerden, temenos duvarının içten yaklaşık 3x6 m boyutlarında olduğu anlaşılmaktadır. Tümülüs, Roma Devri özellikleri göstermektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Tepe Yerleşmesi: Sivas ili, Merkez İlçe, Doğanca (eski Seyfik) Köyü sınırları içerisinde, köyün batısındaki "Kaleboynu" olarak adlandırılan kayalık tepe üzerinde, Sırakavaklar dere yatağı üzerinde ve 39°37.657' K 37°06.100' D coğrafi konumda yer alan, yaklaşık 150x100 m boyutlarında bir tepe yerleşmesidir. Yerleşme; tepe kısmında, batı ve kuzey yamaçlar üzerindedir. Güney yamaç dik kayalıklardan oluştuğundan, bu alanda yerleşim bulunmamaktadır. Yerleşme, doğusundaki geniş ovaya doğru açılan küçük ve dar bir vadidedir. Yerleşmenin ovaya hakim bu konumu, savunmayı da kolaylaştırmaktadır. Kuzeyini Sırakavaklar deresi ve sarp kayalıklar sınırlandırmaktadır. Güneyinde ikinci küçük bir su yatağı bulunmaktadır. Tepe üzerinde ve kuzey yamaçta yedi adet kaçak kazı çukuru görülmektedir. Çukurlardan ikisi yakın zamanda kazılmıştır. Seramik türü yüzey malzemesi, yerleşmede Eski Tunç, Demir Çağı, Roma Devri ve Ortaçağ iskânlarına işaret eder. Yerleşmenin güneyindeki tepeler üzerinde ise Ortaçağ künk parçaları görülmektedir. Tümülüs: Sivas ili, Merkez İlçe, Doğanca (eski Seyfik) Köyü'nün yaklaşık 500 m doğusunda, Kaleboynu yerleşmesi görüş mesafesinde, köy yolunun 25 m güneyinde, tarlalar içinde kalan ve 39°37.708' K 37°06.827' D coğrafi konumda olan küçük tümülüs, kaçak kazılar sonucu tümüyle tahrip edilmiştir. Yaklaşık 20 m çapında olan tümülüsün korunan yüksekliği 2,5 m'dir. Kesme kumtaşı bloklarla inşa edilmiş mezar odası, yaklaşık 3,5 m uzunluğunda, 1.30-1.40 m genişliğinde ve 1.10 m yüksekliğinde, doğu-batı yönünde uzanan tonozlu örtüye sahip dikdörtgen planlıdır. Mezar odasına batıdan girilmiştir. Doğudaki iki dik sal taşı, girişin doğudan olduğunu göstermektedir. Tahrip olmuş kalıntılardan, mezar odasının çevresinde, düzgün kumtaşı bloklar ve kaba kumtaşları ile inşa edilmiş bir temenos duvarı olduğu anlaşılmaktadır. Korunan izlerden, temenos duvarının içten yaklaşık 3x6 m boyutlarında olduğu anlaşılmaktadır. Tümülüs, Roma Devri özellikleri göstermektedir.
Tescil Kararı 02.03.2000-2550
Yayın Dizini Tepe Yerleşmesi: - Ökse, A.T., "Sivas İli 1999 Yüzey Araştırması", XVIII. Araştırma Sonuçları, Cilt