­ ŞEMSİ EFENDİ KONAĞI | Kültür Portalı

ŞEMSİ EFENDİ KONAĞI - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Yeni Mahalle
Adres Timur Kaynak Sokak No: 27-Şarkışla
Pafta 11b
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kaymakamlık
Vakfiye
Genel Tanım Konak doğu-batı yönlü ve dikdörtgen planlıdır. Zemin moloz taş üzeri ahşap arası kerpiç dolgudur. Konağa giriş kuzey ve güneydeki kapılardan sağlanır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Doğu-batı yönlü ve dikdörtgen plana sahip yapı; zemin + köşk odalı, beşik çatılı ve Marsilya tipi kiremit örtülüdür. Zemin moloz taş üzeri ahşap arası kerpiç dolguludur. Konağın önünde bir avlu yer alır. Avluya giriş çift kanatlı bir kapıyla sağlanır. Konağa giriş ise kuzeydeki çift kanatlı kapı ve güneydeki tek kanatlı kapıdan sağlanır. Kuzeydeki çift kanatlı giriş 6 basamaklı merdivenle sağlanır. Pencereler dikdörtgen şeklindedir. Odaların tavanı ve tabanı ahşaptır. Kapılar ahşap doğrama ve motiflidir. İç ve dış duvarlar tatlı kireç sıvalıdır. Yapıya girişte geniş bir sofa ile iki yan duvara açılan üçer oda yer almaktadır. Sofa sonradan ikiye bölünmüştür. Girişin sağındaki ilk oda ocak başı iken mutfağa dönüştürülmüştür. Kanatlı girişin tam karşısında ahır bulunmaktadır. Ahır düz damlı ve duvarları moloz taştır. Ardıç direkler üzerine ardıç merteklerle kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Konak