­ SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

SELİMİYE CAMİİ VE KÜLLİYESİ - Edirne

Pafta 50L-2a
Parsel Tüm
Yaptıran II.Selim
Yapan Mimar Sinan
Vakfiye -
Genel Tanım Külliye; Edirne merkez Meydan Mahallesinde yer alır. Cami kitabesine göre, 1568 - 1574 yılları arasında Sultan II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Selimiye Camii ve Külliyesi, cami, medrese, sıbyan mektebi, muvakkithane, kütüphane ve arastadan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Külliye şehrin siluetine hâkim bir tepede inşa edilmiştir. Kuzeydoğu ve kuzey batı yönlerinden, parmaklık şeklinde düzenlenmiş ihata duvarıyla kuşatılır. Bu yönlerde toplam 7 girişi vardır. Külliyenin güneydoğusu, medreseler ve bunların arasında kalan hazirenin istinat duvarıyla sınırlanmıştır. Bu yönde kıble aksı üzerine bir giriş açılmıştır. Güneybatı yönünde arazinin alçalmasıyla oluşan kot farkı, istinat duvarı olarak da kullanılan arasta ile geçilmiştir. Arastayla külliye bahçesi arasında merdivenli iki geçit bulunmaktadır. Bu yönde de parmaklık düzeninde ihata duvarı kullanılmıştır. Bahçenin kuzey ve batı köşelerinde tuvaletler yer almaktadır. Batı köşesinde, arasta dükkânları üzerindeki mekân muvakkithane olarak kullanılmıştır. Sıbyan mektebi arastaya bitişik vaziyettedir. Ölçü, oran, kullanılan teknikler ve tasarımdaki detayları açısından klasik Osmanlı mimarisinin en olgun eseri olmanın yanı sıra dünya mimarlık tarihi açısından da bir şaheserdir. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 19-29.06.2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 35. Dönem Toplantısı kararı ile Dünya Miras Listesi'ne dâhil edilmiştir.
Orjinal Kullanım Külliye
Bugünkü Kullanımı Külliye
Önerilen Kullanım Külliye
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4048    Eklenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2017 Çarşamba