­ SELÇUK HATUN CAMİ ÇEŞMELERİ | Kültür Portalı

Selçuk Hatun Cami Çeşmeleri - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Kayhan Mahallesi
Adres Kayhan Mahallesi Selçuk Hatun Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Selçuk Hatun
Yapılan Onarımlar 1977
Ayrıntılı Tanımı Setbaşı Köprüsü’nden Kayhan'a inen Selçuk Hatun Caddesi ile, bu caddeyi Irgandı Köprüsü’ne bağlayan Selçukhatun Sokağı’nın kesiştiği yerdeki, caminin güney batı köşesini teşkil eden, yerde yan yana iki çeşmedir. Çeşmelerin üzerinde asılı olan levhadan, 1450 yılında cami ile birlikte yapıldığı anlaşılmaktadır. Her iki çeşme de, kesme kefeki taşı ve iki sıra tuğla ile işlenmiştir. Sivri Osmanlı kemerleri üzerinde de, iki sıra kirpi saçak, en üstte de ters kiremitli çatı örtülmüştür. I-Batıya bakan Selçukhatun Caddesi cepheli Çeşme: Mermer bir yalak ve yanlarda daha alçak iki seti vardır. Yalağın üzerinde, kefeki ayna taşı ve musluk bulunmaktadır. Çeşme bu hizaya kadar tuğla ile işlenmiştir. Alın ve çeşmenin dış cephesi, iç içe geçmiş iki kemerden ibarettir. İçteki kemerin altı, taş ve tuğla ile doldurularak çeşmenin alnını meydana getirmiştir. II-Güneye, Selçukhatun Sokağı’na bakan çeşme: Bu çeşmede setler mermer yalakla aynı seviyededir. Musluk yine kefeki ayna taşındandır. Çeşmenin alın duvarı tamamen tuğla işlenmiş, ortasına zincir bir motif konmuştur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 1986/1918
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2424    Eklenme Tarihi : 14 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Ekim 2014 Perşembe