­ ŞEHİT ORHAN TUNÇÖZ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ŞEHİT ORHAN TUNÇÖZ ÇEŞMESİ - Sivas

Parsel --
Yaptıran Sultan II. Mahmud
Yapım Tarihi 1838 (H. 1254)
Yapan --
Vakfiye Var
Genel Tanım : Sivas Merkez Dörtyol mevkiinde, Vakıflar Bölge Müdürlüğü binasının batı yönündedir. Zemin kat dükkânlarından birisinin dış duvarına mermerden inşa edilmiştir. Neoklasik ve ampir özellikleri gösteren çeşmenin üzerindeki kitabede hicri 1254 (M. 1838) yılında yapıldığı yazılıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Çeşme 2007 yılında onarılmış olup, mozaik çimento karışımı malzemeden yapılmış olan eski yalak kaldırılarak yerine mermerden imal edilmiş olan yeni yalak konulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Mermer iki kabartma ve yerli iki sütun ve başlıkları kenger yaprakları ile süslenmiş olup silmelerle üçe ayrılmıştır. Asıl çeşme aynasında kenger yaprağı, iki yanında kabartma rozetlerde askeri müzik aletleri bulunmaktadır. İkinci bölümde yedi satırlık Arapça kitabede şunlar yazılıdır: “Hazret-i sultân-ı âdil Hân-ı Mahmûdü’ş-şiyem Şehriyâr-ı heft-kişver padişah-ı bahr ü ber Şems-i tâbân-ı cihân-pirâ-yı burc u ma’delet Âfitâb-ı evc ü şevket Husrev-i Keyvân-makar Feyz-i envâr-ı kerâmetle o kutb-ı saltanat Bendegânın âba muhtac olduğın bilmiş meğer Kıldı bu yenbû’-ı bâssü’l-bâsın icrâsın murâd Belde-i Sivas’ı bu yüzden de itdi vâyeger Nur-bâhş-ı kâinât olsun fürû’-ı şevketi Dâ’ir oldukça felek doğdukça hurşîd ü kamer Ömr-i ikbâl ile hemvâre o şâh-ı âlemin Sâyesinde vâyemend olsun melik şehzâdeler Böyle buldum Sıdkıyâ tarih-i cevherdârını Ayn-ı zibâyiş-nûma-yı şâh-ı mebhucü’l-eser 1254 H. (M. 1838)” (Hikmet Denizli, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 161) Kitabenin iki yanında birer kabartma rozet yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise ortada bir tuğra bulunmaktadır. Çeşme yalağı 2007 onarımında mermer olarak yenilenmiştir. Sultan II. Mahmud tarafından yaptırıldığı kitabesinde yazılı olan çeşmenin aynasında yer alan “Şehit Şorhan Tunçöz Çeşmesi” ibaresi buraya sonradan yazılmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme