­ ŞEHİTLİK VE NAMAZGAH | Kültür Portalı

Şehitlik ve Namazgah - Kocaeli

Yaptıran İbrahim Bey (Emir-i Luvay-ı Kocaeli )
Yapım Tarihi H.888 M.1483
Kitabe Mihraptaki sülüs hatlı kitabesinde Emir-i Livay-a KOcaeli Fisene 888
Vakfiye Mihraptaki sülüs hatlı kitabesinde Emir-i Livay-a KOcaeli Fisene 888
Genel Tanım Bağ çeşme mevkinde, İzmit'in Şehitleri için yapılmış aynı zamanda tarihi mezarlık olan Namazgah ve Şehitlik bugün kullanılan Bağ çeşme mezarlığının batısında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar II.Abdülhamit ve Cumhuriyet Dönemlerinde onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Duvarla çevrili ve kıble tarafından mihrabi ile minare ve mimberi bulunan namazgah sofasıdır. Sofanın sedli kuzey tarafı şehitliktir. Mermer söveli ve sualtı taçlı giriş kapısının taç kısmındaki kitabe ve şua ortasındaki tugrası muhtemelen Abdülaziz ve Abdülhamit tugrası kazınmıştır. Şehitlik sofrasından 23-28 Haziran 1921'de İzmit'in kurtuluşunda düşmanlar tarafından şehit edilen 57 kahramanın iki mermer sütun üzerinde yazılı isimleri ile bu iki sütun arasında İzmit'in imarına büyük hizmeti olan mutasarrıf Sırrı Paşa ile dikilmiş anıt bulunmaktadır.Bu ön plan sütunlar arasındaki diğer kabirler bulunmaktadır.
Tescil Kararı T.K.T.VVY.K 03.07.1987 TARİH VE 3448 SAYILI KARARI