­ ŞEHİTLER ABİDESİ (ÖZGÜRLÜK ANITI) | Kültür Portalı

ŞEHİTLER ABİDESİ (ÖZGÜRLÜK ANITI) - Edirne

Envanter No UZN A 2
Mah. Köy - Mevkii Rıza Efendi Mahallesi
Adres Uzunköprü Başında
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Uzunköprü Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Blok taştan yapılmış, kare planlı, kaide üzerinde dört sütun ve sütunlar üzerinde iki blok, kare şeklinde yapılmıştır.Kaide üzerinde kitabesi mevcuttur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Uzunköprü'de kent tarafından girişte, köprübaşında yer alır. Özgürlük Anıtı 24 Temmuz 1908 yılında meşrutiyet anayasasının yeniden yürürlüğe konması ve Meclis-i Mebusan’ın oluşturulması adına dikilmiştir. Bu anıtın dört yüzüne Fransız İhtilalinin evrensel ilkelerinden, özgürlük, adalet, eşitlik ve kardeşlik yazılmıştır. Köprü 1965 yılında onarıma alındığında; anıt, taşları numaralandırılarak köprünün biraz daha dışına taşınmıştır. Kaide üzerine yeni bir kitabe konulmuştur. Küfeki taşından yapılmış anıtın, yüksekliği 6.76 m. olup, taş süslemesi ile birlikte 8.11 m.ye ulaşmaktadır. Anıt, Uzunköprü'nün simgesi durumundadır.
Orjinal Kullanım Anıt Mezar
Bugünkü Kullanımı Anıt Mezar
Önerilen Kullanım Anıt Mezar
Tescil Kararı E.K.T.V.K Kurulu'nun 16.07.2010 tarih ve 3124 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1740    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2018 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Nisan 2018 Perşembe