­ SEFER PAŞA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Sefer Paşa Türbesi - Tokat

Yaptıran Ebubekir Bin Lokman Bin Mesut
Yapım Tarihi H.649 M.1251
Genel Tanım Türbe
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Sulu Sokak semtinde Ulu Cami'nin yanında yer almaktadır. Eski Kasaphane Çeşmesi kitabesinde çeşmeyi yaptıran kişi olarak belirtilen Sefer Paşa'nın buraya gömülmesi nedeniyle türbeye Sefer Paşa adının verildiği söylenmektedir. Bugün Tokat Müzesi'nde yer alan kitabesine göre yapı, H.649(M.1251) yılında Ebubekir bin Lokman bin Mesud tarafından inşa ettirilmiştir. Kare prizmal planlı türbe içten tromp geçişli kubbe, dıştan piramidal külahla örtülmüştür. Batı cephede giriş kapısı, doğu ve güney cephelerde birer pencere yer alırken kuzey cephe tamamen sağırdır. Kapının sağına da bir pencere açılmıştır. İç mekanda güney ve kuzey duvarlarda birer niş yer almaktadır. Beden duvarlarının büyük oranda moloz taşla inşa edildiği türbenin batı cephesinin alt kısımlarındaki tuğla duvar örgüsünü, üst kısımlarda moloz taş duvar örgüsü takip eder. Kesme taş, kapı sövesinde; tuğla ise pencere sövelerinde kullanılmıştır. Külah kesme taş kaplamadır. İç mekanda sıva parçaları içinde ele geçen firuze renkli çini parçaları, iç süslemede çini kullanıldığını göstermektedir (Tuncer,1986; Mercan-Ulu,2003).
Orjinal Kullanım Türbe
Önerilen Kullanım Türbe