­ SAZLI KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

Sazlı Köyü Cami - Sinop

Adı Sazlı Köyü Cami
Mah. Köy - Mevkii Sazlı Köyü
Adres Sazlı Köyü Merkez/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Sinop İli, Merkez, Sazlı Köyü’nde bulunan taş caminin, ahşap minaresinin yıkılma tehlikesi üzerine konu Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna yazılmış ve Kurulun 08.09.2001 gün ve 294 sayılı kararı ile cami tescil edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cami tescil edilmeden önce ahşap minarenin yanına yeni betonarme bir minare daha yapmış, ahşap minare 18.01.2001 tarihinde kar yağışı ve fırtına nedeniyle yıkılmıştır.Cami dikdörtgen planlı olup taştan yapılmıştır. Camii kırma çatılı olup, saç ile kapatılmıştır. Çatı ahşap direklerle desteklenmektedir. Camide çift katlı, kemerli pencere uygulaması yapılmıştır. Caminin duvar köşelerinde kesme taş kullanılmıştır. Kadınlar Mahfili ahşap direkler üzerinde yer almaktadır. Kadınlar mahfili sağlı sollu mihrap duvarına kadar uzanmaktadır. Yapının mihrabı niş şeklindedir. Mihrap sonradan mermer plakalar ile kaplanmış olup, üstünde tek satır Arapça metin yer almaktadır. Mihrabın sağında ahşap malzemeden yapılmış minber yer almaktadır. Yapının tavanında ahşap basit kaplama mevcuttur.
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-08.09.2001/294
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1689    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi