­ SAVRANŞAH CAMİSİ | Kültür Portalı

Savranşah Camisi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Savran Mahallesi
Adres Savran (Köyü) Mahallesi Çivril İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Yaptıran Ömer Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Çivril İlçesi’ne 5 km uzaklıktaki Savran (Köyü) Mahallesi Eski Camii, genişçe bir avlu içinde yer almaktadır. Çatısı düz toprak damdır. Uzunlamasına dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar Restorasyonu yapılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Çivril İlçesi’ne 5 km uzaklıktaki Savran (Köyü) Mahallesi Eski Camii, genişçe bir avlu içinde yer almaktadır. Çatısı düz toprak damdır. Uzunlamasına dikdörtgen planlıdır. Cami, giriş kapısı üzerindeki kitabesini göre Ömer Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapım tarihi 1882’dir. Ortada üçerden altı ahşap sütunun taşıdığı kemerler, cami mekânını mihrap duvarına dikey üç sahına ayırmaktadır. Duvarlar, pencere alt seviyesine kadar içte moloz taş, dışta blok taş, yukarısı ise kerpiçten yapılmıştır.Harim içindeki Pencereleri iki sıra halindedir. Üst sıra pencereleri alçı şebekeli ve vitraylıdır. Yay kemerli girişi, dikdörtgen şeklinde kademeli ahşap silmelerle süslenmiştir. Ahşap kapı kanatları dikdörtgen ve kare şeklinde ayna panolarla tezyin edilmiştir. Son cemaat yerinin yanları kapalıdır. Çatısını devşirme postament ve sütun kaideleri üzerine dört ahşap direk ile taşınmaktadır. Caminin minaresi yıkılmıştır. Mahfile son cemaat yerindeki girişten geçilmektedir. Yuvarlak nişli mihrabı mukarnaslıdır. Ahşap minberi kündekari tekniğinde yapılmıştır. Vaaz kürsüsü kuzeydoğu köşede, çeyrek koni şeklinde duvara bağlanmıştır. Saçaklar yay şeklinde eli böğründelerle desteklenmiştir. Orta sahının tavanı radyal göbek ile dekore edilmiştir. Caminin sade dış yapısına karşılık, son cemaat yeri ve içerisi şaşırtıcı bir şekilde zengin süslemelidir. Süslemede renkli bitki, çiçek ve yazılar kullanılmıştır. Ahşap tavanı da aynı şekilde stilize bitki motifleriyle bezenmiştir.Cami restore edilerek çatısı metal örtüyle kapatılmıştır.
Tescil Kararı TKTVYK'nun 12.04.1985 gün ve 882 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3319    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 12 Ağustos 2014 Salı