­ ŞARJÖMAN (KÖMÜR YÜKLEME TESİSİ) | Kültür Portalı

Şarjöman (Kömür Yükleme Tesisi) - Zonguldak

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Türkiye Taşkömürü Kurumu
Yaptıran Türkiye Taşkömürü Kurumu
Genel Tanım Zemin+2 katlı olan taşınmaz kesme taş malzemeden yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Merkezde Zonguldak Limanı içinde bulunan yapı taş malzemeden yapılmış olup, ahşap bir iskeleyle kıyıya bağlantılı vaziyettedir. Üzerinde “TTK 1848” ibaresi bulunmakta olup, muhtemelen bu tarihi yapının yapılış tarihini vermektedir. Genel anlamda iyi durumda olan söz konusu taşınmaza zaman zaman bazı onarımlar yapıldığı sıva izlerinden ve yapıdaki taşların durumundan anlaşılmaktadır. Tek kemerli olarak yapılan yapının kemerini taşıyan kolonların her iki tarafında da taş silmeler bulunmakta olup kemerin iç kısmındaki taşlarda kararmalar ve çürümeler oluşmuştur. Şarjöman yapısının kente mimari açıdan kazandırdığı kimlik ve silüet açısından konumu düşünüldüğünde ve bir dönemin tarihsel kültürünü yansıtması açısından söz konusu yapının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir.
Tescil Kararı KARABÜK K.T.V.K.B.K. 17.02.2009/1190