­ SARICA PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

SARICA PAŞA CAMİİ - Edirne

Yapım Tarihi 1435(?)
Yapan Mahmut Ağa
Genel Tanım Tek kubbeli ve minareli kâgir mescit.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki kademeli olarak düzenlenen bahçeni üst kademesinde hazire ve alt kademesinde mescit yer almaktadır. Mescit kareye yakın dikdörtgen planlı küçük bir yapıdır. Tuğla ve taşla almaşık düzende inşa edilen yapının bazı bölümleri kaba yontu, bazı bölümlerde düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. Yan ve kıble cephelerde iki sıra halinde üçer pencere açılmıştır. Alt sıradaki pencereler lokmalı demir parmaklıklı ve alınlıklıdır. Üst sıradakiler revzenle donatılmıştır. Örtüye geçişte kirpi saçak kullanılmıştır. Mescidin üzeri kubbe örtülüdür. Minare harimin batı köşesinde yer almaktadır. Almaşık düzende inşa edilen kaideden sonrası düzgün kesme taştır. Kurşun kaplı konik külahla son bulur. Kuzeybatı cephesinin sol yanında bir pencere, sağ yanında giriş kapısı yer alır. Kapı düzgün kesme taşla yapılmıştır. Kubbeyegeçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Beş kenarlı sade mihrap, kavsarayla tamamlanmaktadır. Hazire duvarında, harap durumda olan çeşmeli bir dua penceresi vardır. Hazirede Budin Valisi Melek İbrahim Paşa ve Vezir-i Azam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın mezarları bu hazirede yer alır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 sayılı kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3512    Eklenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe