­ SARI SALTUK TÜRBESİ | Kültür Portalı

Sarı Saltuk Türbesi - Bursa

Adres Lefke Kapı İznik/ Bursa
Yapım Tarihi 14 YY.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Lefke Kapısı dışında yer alan türbenin yaptıranı ve inşa tarihi bilinmemektedir. Türbede yatan kişinin Sarı Saltık olduğuna inanılır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Lefke Kapısı dışında yer alan türbenin yaptıranı ve inşa tarihi bilinmemektedir. Türbede yatan kişinin Sarı Saltık olduğuna inanılır. Sarı Saltık asıl adı Mehmet Buhari,Koca Ahmet Yesevi’nin 1166-67 öğrencisi ve Hacı Bektaş’ın yol arkadaşıdır. Derviş olarak Orhan Gazi’nin sarayına gelmiştir. Türbe duvar tekniği ve plan özellikleri açısından 14.yy. sonuna tarihlendirir. Kare planlı, pandantif geçişli kubbe ile örtülü türbe, köşelerdeki L biçiminde payelere oturan yuvarlak kemerlerle sınırlanır. İçinde doğu-batı yönünde uzanan bir kabir yer alır. Paye ve kemerler taş ve tuğlanın birlikte kullanılmasıyla örülmüştür. Kemerlerde bir sıra taş, üç sıra tuğla almaşık teknikle kullanılmış, ayrıca taşlar arasına dikine tuğlalar yerleştirilmiştir. Söylentilere göre İznik’teki makam türbesinden başka, Romanya Dobruca Babadağı Kasabasında, Edirne Babaeski’de Bulgaristan’da, Rusya’da ve Avusturya’da mezarları bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3209    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma