­ SARAYKÖY HÜKÜMETÖNÜ CAMİSİ | Kültür Portalı

Sarayköy Hükümetönü Camisi - Denizli

Adı Sarayköy Hükümetönü Camisi
Mah. Köy - Mevkii Bala Mahallesi
Adres Bala Mahallesi Sarayköy İlçesi DENİZLİ
Genel Tanım Sarayköy İlçesi, Bala Mahallesi’nde yer alan Hükümetönü Camii; boyuna dikdörtgen planlı harim, sundurma şeklinde ahşap tavanlı, kiremit kaplı kırma çatı ile örtülü, son cemaat yeri ile kuzeybatı köşesinde yer alan minareden meydana gelmektedir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Camii doğu, batı ve güney duvarlarda açılmış yuvarlak kemerli dikdörtgen formlu dokuz pencere ile aydınlanmaktadır. Güney duvar ekseninde, yarım silindirik niş şeklinde ve çeyrek küre kavsaralı mihrap nişi yer almaktadır. Mihrap yanlardan akantus başlıklı sütuncelerle çevrelenmiş, üstte yarım daire tepelikle sonuçlanmıştır. Mihrap nişine iki yana açılmış, perde motifi, alınlık kısmına kartuş içinde “Allah” tepelik kısmına ise “1323 Hicri” tarihi kalem işi olarak işlenmiştir. Güneybatı köşede ahşap minber yer almaktadır. Kuzeyde yer alan son cemaat yeri onarımlar sırasında kısmen kapatılarak oda haline getirilmiştir. Üzeri ahşap çatı ile örtülüdür. Kuzeybatı köşede yer alan minare kübik bir kaide ile başlamaktadır. Kaidenin doğu cephesinde minareye çıkış kapısı açılmış, üzerine beş satırlık inşa kitabesi yerleştirilmiştir. Metin kısmı net olarak okunamayan kitabenin sonunda; 1324 H.-1906 M. tarihi yer almaktadır. Minare silindirik gövdeli olup, pahlanarak genişleyen şerefe altı demir parmaklıklı şerefe korkuluklarından sonra silindirik petek ve konik külah ile sonuçlanmaktadır. Yapıda malzeme olarak; beden duvarlarında moloz taş yığma tekniğinde kullanılmış, duvarlar içten ve dıştan sıvanmıştır. Minare kaidesinde kesme taş, gövdede ise tuğla kullanıldığı gözlenmektedir.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 19.02.1999 gün ve 8338 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1407    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba