­ SARAY MAHALLESİ CAMİİ | Kültür Portalı

Saray Mahallesi Camii - Isparta

Harita No 30L IVb
Mah. Köy - Mevkii Saray Mahallesi
Adres Yalvaç
Yapım Tarihi H.1310
Vakfiye
Genel Tanım Kareye yakın dikdörtgen planlı, su basman kotuna kadar devşirme malzeme üzeri kagir yapının kırma çatısı Marsilya tipi kiremit kaplı olup geniş ahşap saçaklıdır.
Yapılan Onarımlar Yakın zamanda camii yanına iki şerefeli taş bir minare yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kareye yakın dikdörtgen planlı, su basman kotuna kadar devşirme malzeme üzeri kagir yapının kırma çatısı Marsilya tipi kiremit kaplı olup geniş ahşap saçaklıdır. Yapıya giriş batı cephesinden sağlanmaktadır. Dikdörtgen formdaki pencereleri alüminyum ile yenilenmiştir. Kare planlı ibadet mekanı ahşap düz tavan arası kare kasetli geometrik bezemeli olup, 4 adet ahşap direk ile taşınmaktadır. Kuzeybatı köşesine yerleştirilmiş olan minaresi, cami içinden başlayıp, ahşap kırma çatı içinden çıkmaktadır. Minarenin görünen petek kısmı silindirik olup, dışa taşkın basit konik külahlıdır. Yapının temel seviyesindeki alt kısmı,devşirme malzemeyle karışık,harçla tutturulmuş taştan,bunun üzeride kerpiçten inşa edilmiştir. Kerpiç kısmın yüzeyi günümüzde kireç harçla sıvalıdır. Caminin üzeri kırma kiremit çatıyla örtülüdür. Tek giriş kuzey yüzün ortasından,çift kanatlı eski ahşap kapıyla. Kapının dış yüzünün batı yanından merdivenlerle mahfile ulaşılır. Kapıdan ana mekana girildiğinde,girişin üzerinde ahşap mahfil bulunur. Ana mekanda ,ortada 4 ahşap sütunun taşıdığı düz ahşap tavan vardır. Tavanın ,sütunların ortasındaki kısmı,çevresine göre daha yükseltilerek ve farklı renklerde boyanarak vurgulanmış. Çevredeki kısım düz krem renk boyanırken,burada balık sırtı biçimli çakılmış çıtaların içi pembe-mavi dönüşümlü boyanmış. Sütunların gövdeleri krem rengi duvar kağıtlarıyla kaplanmış. Aşağıdan yukarıya incelerek çıkan sütunların üstünde dar ve köşeli sade başlıklar yapılmış. Bu başlıklarla tavan arasına da üçgen,ahşap destekler konmuş. İç mekan,tek kat ancak yüksek pencerelerle aydınlatılmış. Farklı olarak mihrap üstünde küçük bir pencere açılmıştır. Pencereler dikdörtgen biçimli,üstte kemer formlu ve dış çevreleri ahşap çıtalarla çerçevelenmiş. Pencerelerin üst kısmına,duvar yüzeyine,kalem işi stilize bitki motifleri işlenmiş. Enine uzayan bu motiflerde kahverengi,yeşil,kırmızı ve mavi renkler kullanılmış. Bu desen Devlethan camiinde,tavandan duvarlara geçişteki eğimli bölümlerde bulunanlarla genel şekil olarak benzerlik gösterir. Leblebiciler camiinde,kubbe içindeki bezemelerle de,ortada,içinde çiçekler bulunan alçak bir vazo etrafından çıkan yuvarlak uçlu sürgünler olan temasıyla benzerlik gösterir. Pencerelerin arasında,üst kısımlarda,(güney duvarda 4,batı duvarda 2,doğu duvarda 2) toplam 8 adet Arapça yazıt vardır. Yazıtlar,büyük boyutlu,mavi renk yuvarlak çerçeve içinde,beyaz zemine siyah harflerle yazılmış. Yazıtlardan mihrap üst yanlarında olanlarda şöyle yazar; Mihrabın batı yanında : Allah Mihrabın doğu yanında : Muhammet Güney yüzün ortasında bulunan mihrap sade bir yapıya sahip. Dışta dikdörtgen,profilli,kahve rengi boyalı çerçeve;içte, yarım yuvarlak sütun söveleri üzerinde sade yapılı kemerden ibaret. Güney yüzün batı köşesinde ve batı duvara paralel uzanan minber ahşaptan yapılmış. Üzeri farklı renklerde boyanmış. Caminin iki minaresi vardır. Eski ve ahşap olan,caminin kuzeybatı köşesinde,minyatür bir görünümde yükselir. Çatıdan yukarıda görünen bölümü saç kaplamadır. Bu minareye,mahfilin kuzeybatı köşesinden girilir. Diğer minare,binadan ayrı,kuzeydoğu köşede taş malzemeyle,1997’de yapılmıştır. İki şerefeye sahip minare,kare bir kaide üzerinde,kabartma burma bezemeli,silindir gövdeyle yükselir. Caminin kuzey ve doğusu avlu olarak kullanılır. Doğudaki avluda,minarenin güney yanında,abdest almak için çeşmelerin olduğu bir kısmı da mevcuttur. Bahsedilmesi gereken bir konuda,caminin giriş kapısının,dışta,kemerli yüksek ve içe doğru ,duvarın kalınlığı boyunca daralması. Bu yapı girişin vurgulandığını gösteriyor. Çift kanatlı kapının da üzeri kemerli bir pencere ile bitirilmiş. Kapının her kanadı altlı-üstlü ikişer panoya bölünmüş. Bunların çevrelerinde sade bir oyma işçiliği var. Ayrıca iki kanatta birer adet olan demir kapı halkaları da zarif yapısıyla dikkat çekmektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 22.02.2008 Tarih ve 2225 Say. Kar. Tescilinin Devamına
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita