­ SARAÇHANE CAMİİ | Kültür Portalı

Saraçhane Camii - Amasya

Adres Amasya Merkez Ziya Paşa Bulvarı üzerinde yer almaktadır.
Parsel 2-
Yaptıran Amasya Emiri Şadgeldi Paşa
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, iki kubbeli ve tek minareli bir camidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Günümüze kadar birço kez onarım görmüş caminin, bazı kısımları ve duvarlarının bir kısmı yenilenmiştir. İki kademe halinde yükselen beden duvarlarının üzerini örten kubbeler oluklu kiremitle kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami, önceleri kare mekanlı ve tek kubbeli bir yapıyken sonradan bir mekan ve kubbe eklenerek cami mekanı dikdörtgen plana dönüştürülmüştür. Tek Minareli olan caminin (7) gözlü ahşap sundurmalı bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Kubbeleri kasnağında kuşevi örnekleri görülmektedir. Eser moloz taş ve tuğla malzeme ile inşa edilmiş olup, kubbeler oluklu kiremitle kaplıdır. Ayrıca kubbe kasnaklarında kirpi saçaklar bulunmakta ve kubbelerin kasnağında kuşevi örnekleri görülmektedir. Amasya Emiri Şad geldi Paşa tarafından yaptırıldığından Şadgeldi Paşa camii olarak adlandırılan yapı Çelebi Sultan Mehmet Devrinde çevresinde o dönemin sanat erbabından olan saraçların bulunmasından dolayı Saraçhane Camii adını almıştır.
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini -Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler,Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları,Ankara,1972, s.239-240