­ SARA HATUN CAMİİ | Kültür Portalı

Sara Hatun Camii - Elazığ

Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Yaptıran Sara Hatun
Vakfiye
Genel Tanım Kare planlı caminin orta kısmı kubbe, kenarları tonozla örtülüdür. Üzerleri çatı ile kaplıdır. Minaresi iki renkli kesme taştan yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 993 H. (1585 M.) Hacı Mustafa ve 1843 yılında Hacı Ahmet tarafından onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Harput, Ağa Mahallesi, Ahmet Kabaklı Bulvarını (Harput’a girişte solda) üzerinde. Daha önceleri mescit halinde olan ve Pervane cami olarak bilinen yapı, Elazığ Arkeoloji Müzesi’nde bulunan bir kitabede, Harput’un Sarnılı köy ağası tarafından 1559 (H. 946) yılında tamir edildiğinden “Ağa Cami” isimin almıştır. Sara Hatun Caminin banisi Müftü Hacı Ahmet Efendi’nin torunu âlim ve fazıl Hacı Abdülhamit Efendi’nin yardımıyla 1889 yılında yıktırılmış ve kubbeli, kâgir ve minareli olarak yeniden yaptırılmıştır Kareye yakın, dikdörtgen planlı olan yapı kuzey-güney doğrultuludur. İki katlı olan camiye giriş kuzey cephesinden bir kapı ile sağlanmaktadır. Ahşap kapı yarım daire olan bir kemer içine yerleştirilmiştir. Kemerin etrafı da dikdörtgen formlu silmeler ile sınırlandırılmıştır. Caminin orijinal duvarları tamamen yıkılmış olup restorasyon çalışmaları ile yapı ibadete açık hale getirilmiştir. Mekânın içi kısmında 20 adet taşıyıcı kolon bulunmaktadır. Güney duvarı ortasında yer alan mihrap tamamen yenilenmiştir. Mihrabın batısında ahşaptan yapılmış üzerinde geometrik süslemeler bulunan minber mevcuttur. Kuzey bölümünde, üst kat (galeri kat) bayanlara ayrılmıştır. Caminin alt katında küçük ebatta 9 adet, tavana yakın küçük ebatta 7 tane olmak üzere toplamda 16 adet penceresi bulunmaktadır. İnce işçilik gösteren minaresi kesme taştan yapılmıştır.
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 954    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Mart 2024 Pazartesi