­ SALİH BEY ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Salih Bey Çeşmesi - Artvin

Yaptıran Salih Bey
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Çeşmenin üzerinde bir adet kitabe bulunmaktadır.
Vakfiye Çeşmenin üzerinde bir adet kitabe bulunmaktadır.
Genel Tanım Düz bir zemin üzerine inşa edilen yapı dıştan 3.30x2.30 m. ölçülerinde, dikdörtgen bir kütleden oluşmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Orijinal musluk bozulmuştur, bunun yerine sonradan su tesisatı eklenmiştir, ancak bu da çalışmamaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Artvin Merkez Çayağzı Mahallesi Salihbey Camii yanında bulunmaktadır. H.1255 (M.1810) yılında Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde işlemeyen çeşme, Çelebi Efendi Çeşmesi'ne benzemektedir. Bu iki çeşmenin yanısıra Ardanuç ilçesi Aydın Köyü'nde ve Hoşa ilçesi Merkez Kuledibi Mahallesi'nde de birer adet geç Osmanlı dönemine ait çeşmeler bulunmaktadır. Çeşme, Salih Bey Camii’nin kuzeybatı köşesinde, yakın tarihte inşa edilmiş olan üç katlı Kur’an Kursunun bitişiğinde yer almakta olup, günümüzde üstten ve yandan kapatılarak orijinal durumu bozulmuştur. Düz bir zemin üzerine inşa edilen yapı dıştan 3.30x2.30 m. ölçülerinde, dikdörtgen bir kütleden oluşmaktadır. Üstü beton tabla ile koruma altına alınan çeşme, doğuya bakmaktadır. Güney yanı Kur’an Kursunun alt kat cephesiyle çevrilirken, kuzey kısmının tabanı, buranın bitişiğinde bulunan üç basamakla kapatılmıştır. Ön yüzeyinde 2.45 m. eninde ve 0.20 m. derinliğinde sivri kemerle vurgulanan çeşmenin tabanındaki yalak kısmı sonradan betonla kapatılmıştır. Herhangi bir süsleme bulunmayan çeşme, moloz yığma duvar üzerine, düzgün kesmetaş kaplama şeklinde inşa edilmiştir. Ayrıca kemerin yan yüzeylerinde moloz taş kullanılmıştır. Orijinal musluk bozulmuştur, bunun yerine sonradan su tesisatı eklenmiştir, ancak bu da çalışmamaktadır. Kitabe hariç, yüzeyi badanalanmıştır. Tipik bir Osmanlı çeşmesidir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 06.02.1982/3301