­ ŞAİR HAYALİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ŞAİR HAYALİ ÇEŞMESİ - Edirne

Pafta 50L-3a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Şair Hayali
Yapım Tarihi 1550 (?)
Vakfiye -
Genel Tanım Kesme taş ile yapılmış olan çeşmede, dikdörtgen bordür içinde sivri kemerli ve bordürlü iki lüle vardır.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yatay dikdörtgen bir plana sahip olan çeşmenin yüksekliği 3.15 m. genişliği 3.57 m. derinliği 3.00 m. dir. Çeşme mimari açıdan Edirne’deki diğer çeşmelerden farklılık gösterir. Batıya bakan ön cephede yan yana iki sivri kemer bulunmaktadır. Sivri kemerlerin üstünü, ters “U” biçiminde dıştan içe doğru düz bir bordür ile dışbükey ve içbükey iki silme kuşağı üç yönde kuşatır. Bugün yerinde olmayan ayna taşlarının etrafı ve kemer köşelikleri sade tutulmuştur. İki kemerin orta kısmına mermer bir pano şeklinde yerleştirilen onarım kitabesinde dört satır halinde sülüs yazılmıştır. Kitabe sağ ve sol taraftan iki adet demir kenetle monte edilmiştir. Hazne örtüsü dıştan kesme taş malzeme ile piramidal şekilde inşa edilmişken , içten beşik tonozla örülmüştür. Batı cephe dışındaki diğer cepheler sade tutulmuştur. Çeşmede kemerlerin etrafı silmelerle kuşatılmış ve kemer üzengi taşları cepheye hareketlilik katmıştır. Çeşmenin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Eserin Edirne şairlerinden birisi olan Hayali tarafından yaptırıldığına dair bilgi bulunmaktadır. O.N. Peremeci, Şair Hayali’nin 1557 yılında vefat ettiğini ve vefatından önce Uzunkaldırım’da yaptırmış olduğu, iki lüleli denilen çeşmenin sol yanına, pencere boyuna gömülü olduğunu belirtir. Buna göre Hayali’nin çeşmeyi ölümünden birkaç yıl önce yaptırmış olduğu düşünülürse, çeşmenin 1550’li yıllarda yapılma ihtimali yüksektir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1121    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2018 Salı