­ ŞAH MELEK CAMİİ | Kültür Portalı

ŞAH MELEK CAMİİ - Edirne

Adres Gazi Mihal Caddesi
Pafta 50L-1a
Yaptıran Şah Melek Paşa
Genel Tanım Dikdörtgen planlı kâgir bina kubbe ve tonozla örtülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cami, Bir avlu içinde yer almaktadır. Avlu zemin yoldan 2.2,5 m. aşağıdadır. Bahçede haziresi vardır. Dikdörtgen planlı caminin kuzeydoğu cephesi yalnızca kesme taşla inşa edilmişken diğer cepheleri taş ve tuğlayla almaşık düzende inşa edilmiştir. Güneybatı ve güney doğu cephelerinde, iki altta ve iki üstte olmak üzere dörder pencere açılmıştır. Kuzeybatı cephesinde yalnızca iki üst pencere vardır. Kuzey doğu cephesinde üç alt pencere iki üst pencere bulunmaktadır. Ayrıca kubbe kasnağında da her cephenin orta hizasına gelecek şekilde dört pencere açılmıştır. Kuzeydoğu cephesinin doğu ucunda camiye yaslı vaziyette çardak türbe vardır. Cephe ortasında görülen konsollar, bir sundurmanın varlığına işaret etmektedir. Cephenin kuzey ucunda cepheden dışa taşkın taç kapı yer almaktadır. Silme ile çerçevelenmiş taç kapının bordürlerinde kufi hat kalıntıları görülmektedir. Taç kapının, rumi kabarmalarla tezyin edilmiş sivri kemeri içinde üç dilimli dekoratif bir kemer daha vardır. Kapı içinde birbirine bakan, üç kenarlı birer niş yer almaktadır. Nişlerin, basit mukarnaslı ve yivli kavsarayla örtülüdür. Giriş aralığı mermerden basık kemerle örtülüdür. Basık kemerin hemen üzerinde üç satırlık Arapça inşa kitabesi bulunmaktadır. Caminin güney batı cephesinin batı ucunda, taçkapı ile aynı eksende bir giriş daha bulunmaktadır. Örtü sistemi; kıble yönünde, on iki gen kasnağa oturanbir kubbe ve gerisinde, giriş aksını örten bir tonozdan ibarettir. Taç kapının sağında camiden ayrı olarak, duvara yaslı vaziyette inşa edilen minarede kesme taş kullanılmıştır. Minareye giriş kürsünün doğu yüzü üzerindeki basık kemerli bir açıklıktan sağlanır. Kare planlı kürsüden gövdeye prizmatik üçgenli pabuçla geçilir. Gövdede, biri altta biri üstte olmak üzere kaytan silme iki bilezik yer almaktadır. Şerefeye geçiş bir dizi silmeyle sağlanmıştır. Yapının doğu cephesinde, taç kapı çıkıntısı ile türbearasında üç adet konsol bulunur. Dikdörtgen planlı harim iki bölümden oluşmaktadır. Giriş aksı ve ana mekân; yanlarda duvarlara ortada bir direğe basan iki kemerle ayrılmaktadır. Giriş aksı aynalı tonozla örtülü iken ana mekânı, prizmatik üçgenlerle geçilen kubbe örtmektedir. Giriş aksında, ahşap kadınlar mahfili vardır. Duvarlar, dökülmeye yüz tutmuş olması nedeniyle Edirne müzesine kaldırılan çinilerle kaplıydı. Duvardan hafifçe dışa taşkın olana mihrap, dikdörtgen kesitli ve mukarnas yaşmaklı bir nişe sahiptir. aslı çini kaplama olan mihrap zarar görmüş olacak ki üzerine, geometrik tezyinatlı alçı kaplanmış.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3241    Eklenme Tarihi : 02 Ekim 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2017 Pazartesi