­ ŞABAN DEDE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şaban Dede Türbesi - Denizli

Adı Şaban Dede Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Irlıganlı Mahallesi
Adres Irlıganlı (Kasabası) Mahallesi Pamukkale İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Pamukkale ilçesi, Irlıganlı (Kasabası) Mahallesi mezarlığındadır. Türbe kare planlı olup, Köşeleri pandantif geçişlidir. Üzeri kubbeyle örtülmüştür.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Pamukkale ilçesi, Irlıganlı (Kasabası) Mahallesi mezarlığındadır. Türbe kare planlı olup, Köşeleri pandantif geçişlidir. Üzeri kubbeyle örtülmüştür. Girişi kuzey tarafta olan türbenin, kapısı yuvarlak kemerlidir. Duvarları molaz taş örgülüdür. İçinde iki tane sanduka bulunmaktadır. Ancak mezar taşları yazılı değildir. Anadolu’nun Türkmenleşmesi sırasında şehit olan Alp-Erenlerdendir. Türbenin güney tarafına bitişik, girişi batı tarafında olan küçük kare mekanlı bir yapı yer almaktadır.İçinde bir tane çocuk mezarı bulunmaktadır. Yapının üzeri dört yöne meyilli pramidal çatıyla örtülüdür. Kitabesi bulunmayan türbenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKBK'nun 01.09.2005 gün ve 1275 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2811    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Ağustos 2014 Çarşamba