­ SAAT KULESİ | Kültür Portalı

Saat Kulesi - Tokat

Kitabe Var (Kazılarak Silinmiş)
Vakfiye Var (Kazılarak Silinmiş)
Genel Tanım Saat kulesi
Yapılan Onarımlar Onarım görmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Behzat Caddesi üzerinde, Behzat Camisinin güneyinde yer alan Saat Kulesi'nin kitabesi giriş kapısı üzerinde bulunmaktadır. Yazı bölümleri kazınarak silinmiş, yalnızca tarih bölümü bırakılmış kitabeye göre kule, H.1317(M.1901) tarihlidir. H.1312 yılında inşasına başlanmış, H.1317 tarihinde tamamlanmıştır. Kare kaide üzerindeki sekizgen gövde, tepe noktasına doğru daralarak yükselmektedir. Kare kaideli bölüm aynı zamanda muvakkithane işlevini de görmektedir. Güney cephede giriş kapısı, batı cephede üçgen alınlıklı bir çıkıntının bulunduğu kaidenin köşe boşluklarının üstüne büyük taş küreler yerleştirilmiştir. Kulenin sekizgen gövdesinde kademelendirme yapan yatay silmeler, son katta genişleyerek üzerine demir korkuluklu bir balkon yerleştirilmiştir. Balkonda korkulukların arasında, sekizgenin her köşesinde birer taş küre yer almaktadır. Burada dört yüzünde birer saatin yer aldığı bölümün üzerinde fener şeklinde düzenlenmiş son kademeyle kule sonlanır. Saat Kulesi, tümüyle kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir.